Sentix: Nálada investorů v eurozóně se v červnu zlepšila

štítek Stalo se přečtete do minuty

Nálada investorů v eurozóně se tento měsíc překvapivě zlepšila. Uvedla to dnes výzkumná skupina Sentix. Dodala, že její index nálady se v červnu zvýšil na minus 4,1 bodu po květnovém propadu na minus 6,4 bodu.

Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že hodnota indexu se opět sníží, a to na rovných minus sedm bodů. V dubnu se index vyšplhal až na 2,5 bodu, a poprvé od června 2008 tak dosáhl kladné hodnoty.

„Za mírným oživením (nálady) na území eura stojí především institucionální investoři. Vypadá to, že tato skupina investorů přehnaně zareagovala na dramatické okolnosti dluhové krize eura a nyní své hodnocení mírně upravila,“ uvedla společnost Sentix.

Centrem dluhové krize v Evropě je Řecko, které již získalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Evropská unie navíc připravila záchranný plán 750 miliard eur pro případ, že se krize rozšíří i do dalších zemí.

Ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy vzrostla o 0,1 procenta. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt eurozóny zvýšil o 0,6 procenta.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí