Maďarsko zvažuje zavedení rovné daně z příjmu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Maďarská vláda zvažuje zavedení rovné daně z příjmu jako jednu z možností projednávaného ekonomického plánu. Řekl to dnes mluvčí premiéra Viktora Orbána Péter Szijjártó. Nová vláda pravicové strany Fidesz je od soboty na třídenním zasedání, kde připravuje „akční plán“ pro ekonomiku a rozpočet.

Ano, vláda uvažuje o možnosti zavést u zdanění osobních příjmů rovnou daň se sazbou kolem 16 procent, takže je to mezi uvažovanými možnostmi,“ řekl Szijjártó na tiskové konferenci. Zavedením rovné daně by mohl Fidesz splnit předvolební slib snížení daní, který ekonomové vzhledem k nutnosti snížit rozpočtový deficit zpochybňují.

Mluvčí také uvedl, že vláda má v plánu splnit letošní cíl rozpočtového deficitu dohodnutý s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií. Potvrdil tak sobotní slova státního tajemníka Mihályho Vargy. Ten řekl, že některá vyjádření vládních činitelů, podle nichž hrozí Maďarsku bankrot, jsou „přehnaná“ a „nešťastná“ a že vláda se hodlá držet plánu snížit letošní schodek rozpočtu na 3,8 procenta hrubého domácího produktu z loňských čtyř procent.

Slova o bankrotu a přirovnávání Maďarska k Řecku na konci týdne připoutalo k Maďarsku pozornost finančních trhů. Obavy ze vzniku dalšího ohniska dluhové krize v Evropě srážely prudce dolů kurz forintu a ceny dalších maďarských aktiv a přispěly k propadu eura na čtyřleté minimum od 1,20 USD.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí