Čepro připravuje kvůli daňovým únikům nový systém obchodování

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Státní distributor paliv Čepro připravuje od července pro své zákazníky zavedení nového systému obchodování s pohonnými hmotami. Cílem je omezit daňové úniky a možnosti krácení daně z přidané hodnoty (DPH). Zástupci společnosti to oznámili na tiskové konferenci. Podle odborných odhadů činí daňové úniky v Česku v oblasti pohonným hmot ročně pět miliard korun.

Čepro počítá s tím, že zastaví obchodování mezi jednotlivými subjekty v rámci svého daňového skladu. „Tento razantní krok se týká všech hráčů včetně Čepra,“ řekl generální ředitel Čepra Jiří Borovec. Chce tím zabránit obchodům, které se uskutečňují jen „na papíře“.

Dosavadní praxe je taková, že při nákupu pohonným látek v daňovém skladu se zboží dále prodává bez spotřební daně. Faktura se vystaví na nominální hodnotu zboží plus DPH. Teprve firma, která prodává zboží z daňového skladu do volného oběhu, odpovídá za DPH z celé ceny zboží, tedy včetně spotřební daně.

K novému systému obchodování Čepro podle Borovce přistoupilo s tím, že v horizontu jednoho až dvou let negativně ovlivní hospodářský výsledek firmy. „Vnímáme to ale jako dlouhodobou investici, která se postupně vrátí,“ poznamenal. Ztráta prý může vycházet z předpokládaného menšího objemu pohonným hmot, který se bude prostřednictvím Čepra obchodovat.

Čepro ve spolupráci s Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu, policií, celními a finančnímu úřady a dalšími institucemi navrhlo již dříve také další kroky, které mají zastavit nebo omezit daňové úniky. Je to například zřízení on-line přístupu do informační struktury daňového skladu, povinná registrace subjektů obchodujících s pohonnými hmotami, zřízení finančního úřadu zaměřeného jen na pohonné látky, neoddělitelná odpovědnost za daň nebo zavedení smluvních kontrolních mechanismů do smluv se zákazníky společnosti.

Daňové úniky podle distributorské společnosti dlouhodobě poškozují trh s pohonnými hmotami, poškozují jméno Čepra a snižují jeho obchodní potenciál. Mají také vliv na výši marží na velkoobchodním trhu, uvedla firma.

Čepro není v Česku jediným daňovým skladem. Firma proto očekává, že stát nový systém zavede také u dalších daňových skladů.

Tržby Čepra v roce 2009 činily 40 miliard korun. Státní firma provozuje síť 1133 kilometrů produktovodů. K dispozici má 650 skladovacích nádrží.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí