Rozpočtový schodek SR v květnu překročil dvě miliardy eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Schodek slovenského státního rozpočtu na konci května stoupl na 2,08 miliardy eur (přes 53 miliard Kč) z 1,48 miliardy eur v závěru dubna. Překročil tak polovinu deficitu plánovaného pro celý letošní rok. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo slovenské ministerstvo financí na svých internetových stránkách.

Hospodaření slovenské vlády se zhoršilo rovněž v meziročním srovnání. Na konci loňského května vykázal rozpočet schodek 831,62 milionu eur. Rozpočtové příjmy, jejichž zdrojem jsou především daně, se letos v květnu meziročně zvýšily pouze mírně na 3,96 miliardy eur. Výdaje však vyskočily o čtvrtinu na 6,04 miliardy eur.

Pro volební rok 2010 naplánovala vláda premiéra Roberta Fica rozpočet s rekordním schodkem 3,75 miliardy eur. Výdaje státu se mají zvýšit na 16,28 miliardy eur a příjmy na 12,53 miliardy eur.

Loni skončilo hospodaření slovenské vlády s deficitem 2,79 miliardy eur. Kvůli negativním dopadům hospodářské krize, která výrazně snížila rozpočtové příjmy, schodek meziročně vzrostl asi čtyřnásobně.

Vývoj státního rozpočtu nejvíce ovlivňuje stav veřejných financí. Slovenský kabinet na letošní rok počítá se snížením veřejného schodku na 5,5 procenta hrubého domácího produktu, zatímco loni to podle předběžných údajů bylo 6,77 procenta výkonu ekonomiky.

Deficit veřejných financí Slovenska tak v současnosti výrazně převyšuje tři procenta HDP, což je podle pravidel Evropské unie strop. Na tuto úroveň se vláda chce dostat postupně v nejbližších letech.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí