Ekonomická nálada v EU po předchozím růstu v květnu klesla

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ekonomická nálada v Evropské unii i v eurozóně se po předchozích růstech v květnu snížila. V tomto měsíci její index v eurozóně klesl o 2,2 bodu na 98,4 bodu. V celém bloku se snížil o 1,9 bodu na rovných sto bodů. Informovala o tom dnes Evropská komise.

Zatímco v oblasti průmyslu komise zaznamenala pokračování růstu, všechny ostatní sektory hlásí v květnu propad ekonomické nálady.

„Jsme zpět pod dlouhodobým průměrem a hrozba pro ekonomické oživení se začíná realizovat,“ řekl agentuře Reuters Dominique Barbet z BNP Paribas.

Podle Howarda Archera z European IHS Global Insight oslabení důvěry v květnu zdůrazňuje rizika, která se nyní vznáší nad oživením ekonomiky eurozóny kvůli dluhové krizi a s tím spjatých šetřících plánů na posílení fiskálních politik v některých zemích bloku.

„Už jsme očekávali, že ECB (Evropská centrální banka) zpozdí zvyšování úrokových sazeb až na počátek příštího roku, avšak zdá se ještě víc pravděpodobné, že sazby budou dole na jednom procentu až do konce posledních měsíců toho roku (2011),“ řekl.

Podle Martina Van Vlieta z ING výsledky zaostaly za očekáváním. Data podle něj ukazují jasný znak toho, že dluhová krize v jižních státech eurozóny se začíná dotýkat celé reálné ekonomiky.

V dubnu se indexu jak v případě EU, tak eurozóny podařilo překonat dlouhodobý průměr (100 bodů), přičemž se tak stalo poprvé od roku 2008.

Minimum index dosáhl v březnu 2009, kdy v eurozóně činil pouhých 70,6 bodu a v EU 68 bodů. Maximum se datuje v obou případech do května 2000, kdy v eurozóně vystoupala ekonomická nálada až na 116,3 bodu, zatímco v EU na 115,1 bodu.

Brusel dnes také upozornil, že květnový vývoj indexu je do jisté míry ovlivněn změnou klasifikace ekonomických aktivit, takže to je třeba brát v úvahu při interpretaci dat.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí