Politici by podle Havla kromě dluhů měli myslet i na směřování ČR

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Čeští politici by podle bývalého prezidenta Václava Havla měli po volbách kromě aktuálních otázek, jako je boj se zadlužením země, myslet i na dlouhodobé cíle, jako směřování státu. Havel to v rozhovoru s ČTK řekl ve Filadelfii, kde se v noci na čtvrtek zúčastnil americké premiéry své poslední hry Odcházení.

Podle Havla je důležitá idea státu, „koncept jeho bytí“. „Zda chce být inspirací pro ostatní tím, jak se chová v tomto civilizačním prostoru a v době tohoto civilizačního pohybu, anebo zda chce jen tak klusat za ostatními, jako jejich pragmatický takzvaně nohsled, který ale ztrácí autoritu a začíná být trochu k smíchu tím, že vítá každou obranu, ale sám si po čertech rozmýšlí pro to něco udělat,“ uvedl.

Dodal, že má například na mysli neochotu přijmout „jakousi kouli v Brdech“ či vysílat české vojáky do Afghánistánu a zároveň přijímat plnou náručí bezpečnostní záruky. Česká republika se podle něj měla spíš rozpomenout na humanitní hodnoty, z nichž kdysi vzniklo Československo.

V současných programech politických stran to ale příliš znát není, míní Havel. „Tam je jako vždycky u marxistů či komunistů, tak paradoxně i u těch dnešních stran vždycky na konci jako takový přílepek či ocásek pár slov o kultuře. Ono to je tak, že sice to bytí materiální určuje vědomí, jak nás marxismus učí, ale že i to vědomí po čertech ovlivňuje bytí. Je to tedy vztah vzájemný, vždyť například komunismus … by nebyl, kdyby nebyl předtím vymyšlen někým,“ podotkl exprezident.

Havel ve Spojených státech tráví dovolenou necelý rok poté, co spolu s dalšími středoevropskými a východoevropskými mysliteli a politiky v otevřeném dopise vyzval administrativu tehdy nového amerického prezidenta Baracka Obamy, aby region nepouštěla ze zřetele. Podle českého exprezidenta je nyní situace lepší než v době vzniku dopisu, což dokládá i nedávný podpis nové smlouvy mezi USA a Ruskem v Praze a souběžná schůzka šéfa Bílého domu s politiky z oblasti.

Evropa by si ale podle Havla měla uvědomit, že se musí bránit různým nebezpečím sama. „Že tady nebude mít navždy svého mocného ochránce, proti kterému sice nepřetržitě žbrblá, ale bez kterého by si stěží žila tak, jak si žije,“ podotkl.

Havel se během svého pobytu ve Spojených státech mimo jiné sešel například s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. Setkal se i s bývalým prezidentem Spojených států Billem Clintonem, o politice ale spolu nehovořili. Clinton místo toho Havlovi vyprávěl například o chystané svatbě své dcery Chelsea.

Bývalý český prezident je ve Spojených státech od 8. května. Svou dovolenou trávil převážně v New Yorku, navštívil ale i dům svého přítele Miloše Formana v Connecticutu. Zpátky do Česka by měl odletět v pátek.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí