Španělský parlament schválil úspory v hodnotě 15 miliard eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Španělský parlament těsnou většinou schválil úsporný balíček v hodnotě 15 miliard eur (384 miliard Kč), který má snížit rozpočtový deficit. Pro úsporný plán hlasovalo 169 poslanců, proti jich bylo 168. Neschválení balíčku by podle agentury Reuters vylekalo finanční trhy a mohlo by dokonce způsobit pád vlády.

Španělská vláda představila úsporný balíček v polovině května. Plán zahrnuje například snížení mezd státních zaměstnanců o pět či více procent a výraznou redukci veřejných investic. Balíček má v letošním roce snížit rozpočtový deficit na 9,3 procenta hrubého domácího produktu a v příštím na šest procent. Loni se schodek vyšplhal na 11,2 procenta HDP.

„Všeobecně se očekávalo, že tato opatření budou schválena,“ uvedl analytik Luigi Speranza ze společnosti BNP Paribas. José Lusi Martinez z firmy Citigroup nicméně upozornil, že schválení úspor uklidní finanční trhy, protože opačný výsledek hlasování by byl velmi znepokojivý.

Španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero o víkendu prohlásil, že vláda navzdory tlaku ze strany odborů nehodlá svůj úsporný plán přehodnotit. Největší španělský odborový svaz o víkendu potvrdil, že by kvůli vládním krokům mohl vyhlásit generální stávku.

Zapatero ve středu uvedl, že španělská vláda během několika týdnů uvalí daň na lidi s vysokými příjmy. Zprávy z minulého týdne naznačily, že Španělsko zavede daň pro lidi s čistým majetkem přes milion eur (více než 25 milionů Kč). Tento krok by byl dodatečným opatřením ke schválenému úspornému balíčku.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings ve středu upozornila, že španělské oblasti, jejichž daňové příjmy jsou vysoce závislé na ekonomické aktivitě a které vynakládají značné finanční částky na sociální zabezpečení, patří k nejvíce ohroženým současnou finanční krizí v Evropě.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí