Dva Maďaři údajně připravili Česko na daních nejméně o 74 mil. Kč

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Zlínští kriminalisté zadrželi dva Maďary, kteří při dovozu kovového šrotu do Česka údajně připravili stát na dani z přidané hodnoty asi o 74 milionů korun. Další škodu na neodvedené dani z příjmu právnických osob policisté vyčíslují, pohybovat se bude v desítkách milionů korun. Cizinci dovezli ze své domoviny kovový šrot za 456 milionů korun, který prodávali ve sběrně odpadů na Kroměřížsku, aniž odvedli daň. Novinářům to řekli představitelé Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Kriminalisté už obvinili čtyřiatřicetiletého a jednadvacetiletého muže ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim pět až deset let vězení. Oba Maďaři jsou nyní ve vazební věznici. Podle policie měli v Brně založeny postupně tři firmy, které podle všeho sloužily pouze jako prostředek k páchání trestné činnosti. Sídla firem byla pouze formální. Po určité době společnost, kde byli oba muži vedeni jako statutární zástupci, vyměnili, aby se jejich činnost nepodařilo odhalit.

Kovový šrot do Česka údajně vozili od loňského května až do současnosti. Na Kroměřížsko kamiony přivezly celkem ve 182 případech převážně hliník a měď. „Jeden kamion s hliníkem vezl pro ilustraci náklad 22 tun,“ přiblížil vedoucí krajské hospodářské kriminálky František Urbánek. Dodal, že muži měli připraveny další dovozy na v pořadí už čtvrtou firmu. Peníze, které mužům odběratel za kovový šrot platil, si nechali posílat na bankovní účet. Podle kriminalistů je pravidelně vybírali a odváželi bez daňové evidence do zahraničí.

Minulé pondělí si přišli pro platbu do jedné kroměřížské banky. Když ale zjistili, že účet je zablokovaný, nasedli do svého luxusního vozu BMW a ujížděli. Do pátrání byl zapojen vrtulník, dálniční policie i brněnská zásahová jednotka. Podezřelé auto se objevilo na dálnici vedoucí do Břeclavi, nakonec se ale vrátilo zpět do Kroměříže, kde policisté údajné pachatele zadrželi. Podařilo se zajistit i bezmála milion eur (asi 25 milionů korun) na bankovních účtech obviněných a také jejich automobil.

Podle kriminalistů jde o naprosto ojedinělý případ páchání trestné činnosti. „Je to jednoduchá věc, jak obrat cizí stát. Stačí být jen patřičně drzý. Ve Zlínském kraji určitě obdobný případ nebyl. Myslím si, že je raritou svým rozsahem i v celé České republice,“ okomentoval kauzu Urbánek.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí