Šéf MMF vyzval Evropu k silnější koordinaci hospodářské politiky

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropa potřebuje silnější koordinaci hospodářské politiky. Uvedl to výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dodal, že země sdílející jednotnou měnu by neměly postupovat nezávisle na sobě.

„Myšlenka, že můžete mít jednotnou měnu a každý může dělat, co chce, je falešná,“ řekl šéf MMF. „Potřebujete instrumenty, které by zajistily soudržnost politiky,“ dodal. V rozhovoru pro další německý list Handelsblatt rovněž vyzval evropské země k opatřením na podporu hospodářského růstu, který je podle něj příliš pomalý.

Na nedostatečnou koordinaci hospodářské politiky v Evropě ukázalo úterní rozhodnutí Německa zakázat spekulace na pokles některých akcií a vládních dluhopisů, které zaskočilo nejen finanční trhy a investory, ale i partnery v Evropské unii. Vyšlo totiž najevo, že vláda v Berlíně svůj plán s EU ani jednotlivými členskými zeměmi nijak nekonzultovala.

Evropská komise doporučila zemím EU, aby podobné kroky koordinovaly s ostatními. Francie pak dala otevřeně najevo, že je jednostranným krokem Německa uražena, a k německým opatřením se proto nepřipojí.

Ministři financí EU budou v pátek jednat o možnostech zlepšení hospodářské politiky a zpřísnění rozpočtových pravidel s cílem zabránit opakování nynější dluhové krize v Řecku. Politici podle agentury Reuters upozorňují, že dluhová krize v Řecku, která vedla k prudkému poklesu kurzu eura, ukázala, že mechanismy platné v rámci současných rozpočtových pravidel EU nejsou dostatečné k zajištění rozpočtové disciplíny členských zemích.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí