VV slibují rozpočtové úspory 80 mld. a příjmy 40 mld. Kč

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Uplatnění ekonomického programu Věcí veřejných (VV) by přineslo rozpočtové úspory až 80 miliard a nové příjmy až 40 miliard korun ročně. K opatřením patří mírná daňová progrese, zdanění prostituce a hazardu, úspory na státních úřadech a při zadávání zakázek, důchodová reforma a omezení podpory stavebního spoření, řekli novinářům ekonomičtí odborníci VV Kamil Jankovský a Radim Vysloužil.

„Program vychází ze současné situace, kdy je potřeba veřejné finance dostat do patřičných mezí a připravit střídmý rozpočet, abychom se dostali v co nejbližší době k vyrovnanému rozpočtu,“ uvedl Jankovský.

VV, které mají podle předvolebních průzkumů šanci dostat se do sněmovny, by uspořily podle Jankovského deset miliard snížením počtu státních úředníků o desetinu. Snížily by výdaje ministerstev například centrálními nákupy, sloučily by ministerstva životního prostředí a zemědělství. Pro stavbu dálnic a železničních koridorů by strana zavedla cenové limity, upravila by prý nevyhovující zákon o zadávání zakázek, uvedl Jankovský.

Stavební spoření by mělo podle něho sloužit výhradně k pořízení vlastního bydlení, nikoli na opravy nebo ještě jiné účely. „Náhrada by byla ve formě prodeje státních dluhopisů přímo obyvatelům,“ řekl Jankovský.

Daňová progrese podle VV by znamenala zavedení 25procentní daně z příjmů zaměstnanců nad 145.000 korun měsíčně. Nyní je daň 15 procent. Firemní daně by vzrostly o procento na 20 procent. Opatření už dříve kritizovala Hospodářská komora.

VV by ponechaly současné stropy pro platby zdravotního a sociálního pojištění a nynější sazby DPH i spotřební daně, uvedl Vysloužil. Zrušily by darovací a dědickou daň. Vedle hazardu by VV paušálně zdanily prostituci, prostitutky by se musely registrovat. „Současný stav je pokrytectví. Společnost prostituci toleruje, daně se z ní neplatí,“ podotkl Jankovský. Kolem sedmi miliard korun by podle Vysloužila přinesla daňová amnestie pro podnikatele, kteří by přiznali peníze uložené v zahraničí.

Důchodová reforma by podle programu VV spočívala v jednotné výši důchodu, zavedení druhého pilíře – státem zřízeného a garantovaného fondu, do něhož by lidé mohli odvádět čtyři procenta z 28procentní platby na sociální pojištění. VV by nezvyšovaly věk pro odchod do penze, znevýhodnily by předčasné důchody. Penze by nedostávali pracující důchodci s příjmy nad dvojnásobek průměrné mzdy.

Mezi další opatření VV patří navázání odstupného na dobu odpracovaných let u jednoho zaměstnavatele. Teprve po třech letech by bylo tříměsíční odstupné, uvedl Jankovský. K hospodářskému růstu by podle něho přispěla také podpora projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru. VV by zavedly školné, v technických oborech by bylo poloviční.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí