E15: Janota změní platy manažerů státních firem od června

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Platy státních manažerů se změní už od června. Návrh na změnu odměn je hotov, ještě se mírně diskutuje o maximální výši odměn vrcholových manažerů. Uvedl to deník E15 s odvoláním na ministra financí Eduarda Janotu.

„Existuje, řekněme, mustr, jak by měla vypadat činnost orgánů společnosti, v nichž má stát majoritu i pravidla pro stanovení výše platů,“ řekl deníku Janota. Dodal, že obojí se začne prosazovat na řádných valných hromadách v červnu, budou se svolávat i mimořádné valné hromady. Tam se to musí prosadit, uvedl ministr.

Podle Vratislava Kulhánka, šéfa poradenské firmy Industrial Advisors, je však jasné například to, že jeden člověk nemůže být placen dvakrát – jednou jako generální ředitel a podruhé jako člen představenstva. „Osobně mi ale více záleží na tom, aby vláda schválila něco, co bych nazval kodexem člena dozorčí rady,“ konstatoval Kulhánek.

Kodex by podle něj jasně deklaroval, že v dozorčích radách nebudou ani politici, ani úředníci státu, ale lidé z průmyslu, kteří mají zkušenosti s řízením společností. Deník píše, že audit dozorčích rad, který Kulhánkova firma dělala pro ministerstvo financí, identifikoval v těchto orgánech jen dva odborníky, kteří rozuměli problematice firmy, na niž dohlíželi.

Janotovi zase záleží na tom, aby zakladatelská ministerstva měla dostatek pravomocí na uplatňování vlivu v polostátních firmách. „Chceme, aby ministr, který za firmu vlastně odpovídá, byl vázán mlčenlivostí ve smyslu obchodního zákoníku, ale měl firmu pod kontrolou,“ uvedl.

Stropy pro odměny top manažerů státních firem, ze kterých se budou odvozovat odměny v dozorčích radách, navrhne společnost Hay Group ve spolupráci s Kulhánkem.

Z návrhu přeměny dozorčích rad vyplývá, že například předseda dozorčí rady by se měl práci naplno věnovat 40 dní v roce. Nyní se většina dozorčích rad schází jednou za měsíc a některé jen devětkrát do roka. Předseda dozorčí rady by měl mít zhruba 30 procent platu ředitele firmy. Lidé v dozorčích radách by však neměli kromě odměn užívat žádné další benefity. Neměli by tedy mít třeba služební auta anebo telefony. Seškrtat by se daly i výlohy na životní a úrazové pojištění, míní Kulhánek.

Kodex dozorčích rad také ještě bude posuzovat vláda premiéra Jana Fischera, napsal deník E15.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí