Poslanci znovu projednají zahrádkářský zákon a pravidla tendrů

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Poslanci na své úterní poslední řádné schůzi před volbami mají jednat o osudu čtyř ekonomických zákonů. Čeká je rozhodování o tom, zda budou mít zahrádkáři vlastní zákon nebo zda se zprůhlední zadávání veřejných zakázek. Měli by také znovu hlasovat o novém zákonu o České národní bance a novele zákona o emisních povolenkách.

Všechny uvedené předlohy jim vrátil Senát nebo prezident Václav Klaus. K přehlasování prezidentova i senátního veta potřebují poslanci nejméně 101 hlasů.

Návrh zákona, který prohlašuje zahrádkářství za veřejně prospěšnou činnost přispívající významnou měrou k ochraně přírody, životního prostředí a podpoře zdravého životního stylu, zamítl Senát. Zákon přichází například s tím, že obce by při rušení osad mohly nabízet zahrádkářům náhradní pozemky. Toto se ale některým zákonodárcům nelíbí, vadí jim, že se tím obcím ukládá nová povinnost.

Senát do sněmovny vrátil také novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která má nad vypisováním tendrů zpřísnit dohled. Senátoři z novely chtějí vypustit povinnost zadavatele zveřejňovat na internetu veškeré informace vztahující se k výběrovému řízení. Podle senátora Václava Vlčka (ČSSD) je toto ustanovení vágní, chybně formulované a nelze ho v praxi použít. Zadavatel by se podle něj mohl například dostat do kolize se zákonem o ochraně osobních údajů.

Ze Senátu se s pozměňovacím návrhem do sněmovny vrátil návrh nového zákona o České národní bance. Ten má upravit fungování banky po přijetí eura, kdy to ale bude, to se zatím neví. Senátoři chtějí rozšířit povinnost ČNB předkládat zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem, v budoucnu by se měl dokument kromě sněmovny dostat i do Senátu. Poslanci rozhodnou, zda na tuto změnu přistoupí, nebo zda prosadí původní znění.

Novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami vetoval prezident. Úprava počítala s tím, že letečtí dopravci by od roku 2012 museli nakupovat emisní povolenky na skleníkové plyny vypuštěné jejich letadly. Klaus ve zdůvodnění veta uvedl, že sám cíl obchodování s emisními povolenkami, tedy „údajné“ omezování produkce „skleníkových plynů“, je drastickým zásahem do ekonomické svobody. Doktrína globálního oteplování, na níž je obchod s povolenkami postaven, je podle prezidenta pochybná.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí