Většina lidí chce za brigádu přes 100 Kč za hodinu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Více než polovina uchazečů o práci by v případě brigády požadovala odměnu v rozmezí od 100 do 150 Kč za hodinu. Vyplývá to z krátkého průzkumu pracovního portálu Jobs.cz mezi tisícovkou respondentů. Situace na trhu práce z hlediska sezonních prací ovšem není tak optimistická, většina brigádníků bude pobírat méně než 100 korun za hodinu.

„U běžných typů brigád lidé na vyšší než stokorunové sazby za hodinu práce nedosáhnou. Odměna se pohybuje spíše v rozmezí 75 až 85 korun. V regionech je situace ještě o něco horší, průměrně je zde hodina práce ohodnocena mezi 55 až 65 korunami,“ uvedla Dagmar Šimonová, manažerka lidských zdrojů společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

Přesto podle ní existuje několik druhů brigád, kde se sazby za hodinu práce pohybují nad stokorunovou hranicí. Jsou to například různé pozice v administrativě nebo práce na internetu, kde jsou finanční nabídky i za 100, 125, 130 až 200 Kč/hod. Konkrétně je to například správa internetových kampaní, práce na Facebooku či tvorba webových stránek, dodala.

S odměnou od 50 do 90 korun za hodinu by se spokojilo 20 procent respondentů ankety. Další pětina odpovídajících by i v rámci brigády chtěla hodinové ohodnocení převyšující 150 Kč. Jen devět procent lidí uvedlo, že by i na brigádě chtěli pobírat pevně stanovený měsíční honorář.

Pro dosažení vyšší finanční odměny na brigádě mohou mladí lidé využít možnosti práce v zahraničí. Portál Jobs.cz zaznamenal na začátku května meziměsíční růst počtu nabídek brigád a prázdninových stáží v zahraničí o 30 procent. Nabídka přichází zejména z jihoevropských zemí, hledají se barmani, recepční, číšníci, servírky, ale i sběrači ovoce. Odměňování se děje formou kapesného, které se pohybuje v rozmezí 500 až 800 eur měsíčně (až 20.320 Kč). Důležitá je však znalost jazyka, angličtina je většinou podmínkou. Nutný je i status studenta.

LMC provozuje službu Jobs.cz a největší pracovní portál na českém internetu Prace.cz. Nyní registruje 18.000 firemních zákazníků z ČR i zahraničí. Firemní aplikaci LMC G2 využívá již 6000 firem v ČR i zahraničí.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí