Průzkum: Menší firmy už tolik nechtějí rychlé přijetí eura

štítek Stalo se přečtete do minuty

Zatímco před ekonomickou krizí byly menší podniky obchodující se zahraničím pro rychlé zavedení eura, teď se situace výrazně změnila. Přes dvě pětiny firem změnily názor a na společnou měnu v Česku si radši několik let počkají. Na rychlém přijetí eura trvá nyní jen sedmina firem, naopak téměř dvě pětiny euro odmítají stabilně, vyplynulo z průzkumu mezi 250 klienty skupiny Citfin, která se specializuje na menší a střední firemní klientelu.

„Před finanční krizí bylo přáním většiny obchodníků co nejrychlejší zavedení eura, letos je tomu naopak. Značka euro, která do této doby byla vnímána jako něco jednoznačně pozitivního, nyní hodně utrpěla. Eurozóna byla považována za elitní klub, do kterého chtěl každý patřit. Nyní se ale ukazuje, že ten klub tak elitní není,“ uvedl analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

Počet odpůrců rychlého přijetí eura se podle něj nejspíš ještě zvýší, protože problémy zadluženého Řecka ještě nejsou u konce. „Navíc je otázkou, zdali stejné problémy nečekají i další země. V době krize se ukázalo, že mít vlastní měnu je mnohem výhodnější,“ dodal Šimek.

Finanční skupina Citfin, která dříve působila pod názvem Citco – Finanční trhy, je jedním z největších nebankovních poskytovatelů devizových služeb v České republice.

Česko si termín pro přijetí eura zatím nestanovilo, podmínky pro vstup do eurozóny vyžadované Evropskou unií ovšem stejně v současnosti neplní. Problémem je hlavně deficit veřejných financí, který by měl podle požadavků Bruselu být nižší než tři procenta hrubého domácího produktu, jenže loni vystoupal na 5,9 procenta HDP. Z hlavních politických stran by podle ODS mohla Česká republika teoreticky přijmout euro v lednu 2015, ČSSD uvádí termín do roku 2016.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí