ČNB zlepšila odhad vývoje deficitu veřejných financí

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká národní banka pro letošní rok zlepšila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 5,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro příští rok očekává rovněž zlepšení na 5,9 procenta. Vyplývá to z dnešní Zprávy o inflaci publikované ČNB.

Předchozí odhad ČNB počítal pro letošek s deficitem 5,9 procenta a pro rok 2011 s 6,5 pr­ocenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí letos bude bez dalších úsporných opatření 5,9 procenta HDP. Cílem úřadu je 5,3 procenta letos a příští rok 4,8 procenta. Loni byl podle údajů ČSÚ deficit veřejných financí 5,93 procenta HDP.

Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 39,6 procenta a příští rok na 43,4 procenta HDP. Loni podle údajů ČSÚ stoupl na 35,35 procenta z 29,95 procenta v roce 2008. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Podle ČNB, která oznámila minulý týden svůj odhad vývoje tuzemské ekonomiky, má v letošním roce stoupnout hrubý domácí produkt o 1,4 procenta. V příštím roce pak banka počítá s růstem HDP o 1,8 procenta.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí