Slovenská inflace vzrostla na 1,3 pct, nejvýše od loňského léta

štítek Stalo se přečtete do minuty

Meziroční inflace na Slovensku v dubnu vzrostla druhý měsíc po sobě a vyšplhala se na 1,3 procenta, nejvýše od loňského léta. Hladina spotřebitelských cen zrychlila růst na 0,4 procenta z březnového tempa 0,1 procenta, oznámil dnes slovenský statistický úřad.

V březnu slovenská inflace vzrostla na 0,8 procenta a vymanila se z historického minima 0,4 procenta, kde byla v předešlých dvou měsících. Inflace na Slovensku klesla na toto historické minimum loni v říjnu a s výjimkou prosince, kdy se dostala na 0,5 procenta, na něm setrvala až do února.

Ceny rostly rychleji, než odhadovali analytici. Ti předpovídali, že inflace stoupne jen na jedno procento.

Nejvíce v dubnu zdražily v meziročním srovnání alkoholické nápoje a tabákové výrobky, kde ceny vzrostly o 7,2 procenta. Ceny vzdělávání stouply o 4,6 procenta a ve zdravotnictví se zvýšily o 4,3 procenta. Pokles byl nejvýraznější v kategorii nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu, kde ceny klesly o čtyři procenta. Proti březnu se nejvíce zvýšily ceny potravin a nealkoholických nápojů, které stouply o 1,1 procenta.

Podle jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, se v dubnu ceny meziročně zvýšily o 1,5 procenta, což byl nejrychlejší růst od loňského února. Meziměsíčně stouply ceny o půl procenta, zatímco v předešlém měsíci se jejich hladina v tomto měření nezměnila.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí