Kalousek pošle voličům fiktivní složenku na státní dluh

štítek Stalo se přečtete do minuty

Exministr financí a lídr TOP 09 Miroslav Kalousek pošle před volbami do statisíců českých domácností fiktivní složenku s výzvou, aby za každého člena domácnosti splatila rodina podíl na státním dluhu ve výši 121.000 korun. Druhou možností je podle Kalouska, aby se všichni spolu s TOP 09 pokusili dluh minimalizovat. „V případě jiné volby může Vaše dlužná částka velice rychle přesáhnout 200.000 korun na každého občana včetně kojenců a dětí,“ uvádí Kalousek na letáku, jehož vrchní část tvoří fiktivní složenka.

Za příliš agresivní způsob oslovování voličů pokládají složenku bývalí Kalouskovi straničtí kolegové z KDU-ČSL. „Ta kampaň je zbytečně přehnaná. Ihned se nám začali ozývat starší lidé, kteří měli po obdržení složenky vážné zdravotní problémy,“ uvedl v tiskové zprávě lídr lidovecké kandidátky na Vysočině Jan Kasal. Uvedl, že má pro kritiku narůstajícího dluhu od bývalého ministra financí pochopení, nicméně se mu nelíbí forma, kterou to udělal.

„Používat strach jako reklamní nástroj politické kampaně mi přijde ubohé,“ komentovala Kalouskovu složenku vedoucí lidovecké kandidátky ve Středočeském kraji Lenka Ptáčková Melicharová.

Podle Kalouska je složenka natolik upravena, že si ji nikdo s pravou nesplete. Není na ni například kód banky, jako variabilní symbol TOP 09 udala den voleb. „Už z té složenky i textu je zřejmé, že se nejedná o složenku, kterou byste měli zaplatit,“ uvedl na tiskové konferenci. Na druhou stranu podotkl, že jestli se někomu zatočí hlava z pravdy, tak to možná není špatně.

Na rostoucí státní deficit upozorňuje také videoklip TOP 09 s nemluvnětem, které má „větší dluh, než si myslíte“, který dnes Kalousek představil novinářům. Zopakoval, že bez razantních škrtů v mandatorních výdajích a systémové změně ve složení rozpočtu Česku hrozí krach veřejných financím, jehož důsledky „ponesou ti nejslabší“.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí