Barroso:Eurozóna po schválení plánu opět získává důvěru investorů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Eurozóna po noční dohodě o záchranném balíčku v hodnotě stovek miliard eur, která má zabránit rozšíření řecké dluhové krize do dalších zemí, opět získává důvěru investorů. Uvedl to v reakci na noční jednání a reakci trhů šéf Evropské komise José Barroso.

„Eurozóna jistě znovu získává důvěru. Naše základy jsou opravdu dobré,“ citovala šéfa výkonného orgánu EU agentura Reuters.

„Asijské trhy už odpovídají pozitivně, takže doufám, že budeme pokračovat v posilování eura,“ podotkl šéf španělské diplomacie Miguel Ángel Moration, jehož země nyní EU předsedá. Je to podle něj dobrá odpověď těm, kteří se pokoušejí podkopat ekonomickou a finanční situaci v EU spekulacemi proti euru. „Věřím, že tím tato bitva končí,“ dodal.

Bezprecedentní pomoc spočívá v tom, že se státy eurozóny zavázaly v případě nutnosti poskytnou svým členům, kteří by se dostali do podobných potíží jako Řecko, až 440 miliard eur (zhruba 11,5 bilionu korun) formou dvoustranných půjček. Dalších 60 miliard eur (1,5 bilionu korun) Evropská komise vyčlení z rozpočtové rezervy. Jde o peníze z rozpočtu EU, plynou tak ve formě příspěvků jednotlivých členských států do unijní pokladny.

Mezinárodní měnový fond slíbil, že se na pomoci bude podílet. Fond konkrétní částku neuvedl, hovoří se o úvěrech až za 250 miliard eur (zhruba 5,7 bilionu korun). Celkový balík pomoci by tak mohl dosáhnout 750 miliard eur, tedy 18,7 bilionu korun.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí