Odborníci: Firmy v tendrech by měly odkrýt své vlastníky

štítek Stalo se přečtete do minuty

Sdělení vlastnické struktury uchazečů o veřejné zakázky by měla být povinnou součástí zadávacího řízení, doporučila po svém čtvrtečním zasedání odborná skupina Platformy pro transparentní veřejné zakázky. ČTK to sdělila její mluvčí Jitka Novotná.

„Experti rovněž doporučují, aby zadavatelé u zakázek nad určitou hodnotu povinně zpracovávali zprávu odůvodňující příslušný investiční záměr,“ uvedla mluvčí. Další velkou skupinu opatření, která by se podle názoru expertní skupiny měla stát součástí právní úpravy zadávání veřejných zakázek, tvoří požadavky na zveřejňování informací a dokumentů v zadávacím řízení. Týká se to také přípravných analýz, studií a informací, které má zadavatel při vyhlašování veřejné zakázky k dispozici.

V Platformě pro transparentní veřejné zakázky působí zástupci podnikatelů, politických stran a ministerstev. Cílem je vytvoření principů, jejichž legislativní zakotvení přinese zvýšení transparentnosti a efektivnosti zadávání veřejných zakázek.

Příští poslední jednání skupiny se bude věnovat přípravě závěrečné zprávy, která bude shrnovat opatření, na kterých se experti v průběhu činnosti skupiny shodli.

V parlamentu je nyní novela zákona, jejímž cílem je zpřísnit dohled nad zadáváním veřejných zakázek; Senát ji koncem dubna vrátil do sněmovny. Novela mimo jiné zavádí i povinnost uchazečů o zakázky předkládat informace o vlastnické struktuře firem, což má v tendrech omezit účast podniků, u nichž není jasné, kdo je vlastní.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí