VIDEO: Řecké protesty pokračují, při požáru budovy v Aténách zahynuli tři lidé

štítek Stalo se přečtete do minuty

Při požáru budovy, kterou v centru Atén podpálili demonstranti, zahynuli podle zahraničních agentur tři lidé. V Řecku se demonstruje a stávkuje proti úsporným opatřením, která vyhlásila vláda. Demonstrace provází násilí.

Lidé v ulicích Řecka protestují proti úsporným opatřením vlády. Přijetí těchto opatření bylo vynuceno hromadícími se státními dluhy a také podmínkami pro finanční pomoc od zemí platících eurem a od Mezinárodního měnového fondu.

Druhým dnem pokračuje osmačtyřiceti­hodinová stávka zaměstnanců veřejného sektoru. Do akce se zapojují pracovníci v soukromém odvětví. V úterý proti vládě demonstrovalo kolem 4000 lidí.

Očekává se, že bude ochromena prakticky veškerá hromadná doprava. České aerolinie a další český letecký dopravce Travel Service zrušily několik letů kvůli stávce řeckých leteckých dispečerů. České ministerstvo zahraničí proto doporučilo českým občanům, aby v těchto dnech do Řecka necestovali.

V souvislosti s řeckou finanční situací klesly v úterý ceny akcií na evropských burzách a euro se propadlo na nejnižší úroveň za rok. Důvodem jsou obavy investorů, že se Řecko z dluhové pasti stejně nedostane, a navíc, že se jí nevyhnou ani další státy eurozóny.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí