Světová banka chce zvýšit rozvíjejícím se ekonomikám sílu hlasů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Světová banka navrhla posílit rozvíjejícím se ekonomikám hlasovací pravomoci. Čína se tak ve vlivu na banku dostala na třetí pozici za USA a Japonsko. Banka také navrhla navýšení kapitálu o 3,5 miliardy dolarů, první za více než 20 let. Uvedl to v neděli americký ministr financí Timothy Geithner. Změny se ale setkaly i s kritickými ohlasy. Nedělní návrhy ještě musí schválit Rada guvernérů banky složená zpravidla z ministrů financí členských zemí.

Váha hlasů rozvíjejících se ekonomik se díky nedělnímu rozhodnutí zvýší o 3,13 procenta. Znamená to, že do zdrojů banky přibude 1,6 miliardy dolarů. Kapitálové navýšení 3,5 miliardy pak půjde do fondů, které slouží jako půjčky na rozvojové projekty.

Podle českého zástupce u Světové banky Pavla Frelicha se celkem kapitál banky může navýšit až na 86 miliard. Část se týká změny hlasovacích práv, na němž se ČR nepodílí. Část pak je plošné navýšení kapitálu ve výši až 58 miliard dolarů, z něhož státy včetně Česka bance postupně poskytnou jen šest procent, tedy zmíněných 3,5 miliardy USD.

Česká republika, jejíž podíl v bance bude po změně hlasovacích práv přibližně 0,36 procenta po předchozích zhruba 0,41 procenta, se na navýšení bude v hotovosti podílet zhruba 12 miliony dolarů (asi 228 milionů korun). Splácet je bude během pěti let, a to od roku 2013 do roku 2017, uvedl Frelich.

Navýšení kapitálu by bance mělo také posílit možnosti, když se světová ekonomika dostává z krize. Geithner dodal, že požádá Kongres, aby podíl USA v navýšení kapitálu schválil.

Čína tak v dělení moci ve Světové bance dostala přednost před velkými evropskými ekonomikami. Její hlasovací práva budou vyšší než hlasy Německa, Francie a Británie.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí