Podnikatelé i MPO chtějí omezit složitost daňových přiznání

štítek Stalo se přečtete do minuty

Zástupci podnikatelů i ministerstva průmyslu a obchodu se dnes při příležitosti vyhlášení čtvrtého ročníku ankety Absurdita roku shodli, že podnikatelům vadí především složitost a byrokracie kolem daňových přiznání. Samotná výše daní přitom podle nich problémem není. Absurdita roku je vyhlašována v rámci podnikatelských soutěží Firma a Živnostník roku. Cílem je upozornit na nesmysly a dožadovat se jejich odstranění.

„Myslím, že podnikatelům nevadí ani tak výše daní, jako spíše jak je složité podávat daňové přiznání. Podnikatele to zatěžuje,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. „Apelujeme na ministerstvo financí kvůli snížení administrativy nikoliv daňové zátěže. Jsme na 162. místě na světě ve smyslu počtu lejster nezbytných pro přiznání daně,“ uvedl místopředsedou představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Karel Havlíček. I podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Jana Wiesnera je složitost u daňových přiznání obrovská.

Administrativní zátěž firem a podnikatelů by se měla podle Tlapy letos snížit o sedm procent. To souvisí se závazkem vlády snížit do roku 2010 20 podnikatelských aktivit. „Díky odstraňování zbytečné byrokracie už podnikatelé ušetřili bezmála 10 miliard korun, ale prostor, jak zjednodušit život podnikatelům, je stále ohromný,“ uvedl Tlapa.

Zároveň připomněl, že v březnu Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona, která by měla podnikatelům na administrativě ušetřit 514 milionů korun ročně. Zrušena byla mimo jiné povinnost předkládat výpis z obchodního rejstříku na živnostenském odboru. Odpadají například i duplicitní hygienické kontroly obchodu a restaurací.

V anketě Absurdita roku 2009, která upozorňuje na podivuhodné administrativní povinnosti podnikatelů, získalo nechvalné prvenství zákonné nařízení pro fyzioterapeuty mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí