LMC: Třetina firem lidem nabízí smlouvu na dobu určitou

štítek Stalo se přečtete do minuty

Na 35 procent zaměstnavatelů při uzavírání pracovní smlouvy nabízí lidem formu úvazku na dobu určitou. Vyplynulo to z posledních průzkumů mezi 802 uživateli portálu Jobs.cz a 62 zaměstnavateli využívajícími náborovou aplikaci LMC G2. Trend potvrdila rovněž třetina uživatelů na pracovním portálu Jobs.cz, kterým byla smlouva na dobu určitou nabídnuta.

Zaměstnavatelé využívající aplikaci LMC G2 v průzkumu potvrdili, že ve 45 procentech případů uzavírají se zaměstnanci smlouvy na dobu neurčitou. Na druhém místě se však v preferencích firem umístilo navazování pracovní spolupráce na dobu určitou. Odpověděli tak zástupci bezmála třetiny podniků.

Firmy si v době krize podle průzkumu často nebyly jisty vývojem v budoucích měsících, zda budou mít dostatek zakázek a práce pro zaměstnance. Uchylovaly se tedy často k formě uzavírání smluvních závazků na dobu určitou, kdy takto s jedním zaměstnancem uzavíraly i více kontraktů.

Dalších 15 procent personalistů uvedlo, že kandidátům o zaměstnání nabízejí obchodní spolupráci na živnostenský list (IČO). Nejméně firmy poptávají zaměstnance formou spolupráce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo provedení práce (DPP). Tento typ úvazku zaměstnavatelé uskutečňují jen v pěti procentech případů.

LMC provozuje službu www.jobs.cz a největší pracovní portál na českém internetu www.prace.cz. Nyní registruje 18.000 firemních zákazníků z ČR i zahraničí. Aplikaci LMC G2 využívá již 6000 firem v ČR i zahraničí.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí