Zelení kritizují návrh, který má zrušit zelené bariéry podnikání

štítek Stalo se přečtete do minuty

Strana zelených v pátek ostře kritizovala návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který má zjednodušit ekologickou legislativu a podpořit tak konkurenceschopnost českého průmyslu. Žádná vláda by se materiálem podle předsedy strany Ondřeje Lišky vůbec neměla zabývat, neboť většina z 96 navržených bodů vrací ochranu životního prostředí a zdraví občanů o dvě desetiletí nazpátek.

„Potřeba posílit konkurenceschopnost českého průmyslu je naprosto legitimním tématem, kterému se věnujeme i v našem volebním programu. Ale nesmí to být argumentem pro to, abychom slevovali ze standardů ochrany zdraví a životního prostředí, které patří ke každé civilizované zemi,“ poznamenal Liška. Není mu jasné, proč se vláda v posledních dnech svého mandátu hodlá zabývat podobným návrhem.

Materiál, u něhož zelení kritizují i fakt, že jej mimo oblast své gesce připravilo ministerstvo průmyslu, měl být podle SZ předložen vládě už v pondělí. Zatím se tak, i kvůli odporu ministerstva životního prostředí, oficiálně nestalo. „Věříme v to, že vláda tento materiál vůbec nebude projednávat,“ do­dal.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí