Čtyři pětiny firem jsou proti zvýšení odvodů OSVČ

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Více než čtyři pětiny firem (81 %) nesouhlasí s odborářským návrhem zvýšit odvody osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) na úroveň odvodů zaměstnanců. Vyplývá to z březnového průzkumu Hospodářské komory ČR, kterého se zúčastnilo 558 respondentů.

„Rozhodně by nešlo o nějaké protikrizové opatření, naopak. Pokud by zákonodárci zvedli podnikatelům daně a pojistné, tak si mnoho neúspěšných žadatelů o práci zahájení podnikání rozmyslí,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel a dodal: „A řada drobných živnostníků raději skončí a postaví se do půlmilionové fronty žadatelů o vyplácení podpor v nezaměstnanosti a dalších sociálních dávek.“

37 % firem jako nejvýznamnější protiargument uvedlo, že skutečné náklady včetně odpovědnosti mají OSVČ už nyní vyšší než zaměstnanci. Podle 28 % respondentů by se řada podnikatelů rozhodla nepodnikat, což by zvedlo nezaměstnanost a výdaje státního rozpočtu.

5 % dotázaných si pak myslí, že má tento návrh především omezit odliv členů odborů, 11 % se zvýšením nesouhlasí z jiných důvodů a 19 % firem by odvody OSVČ zvýšilo.

Průzkum dále ukázal, že více než dvě třetiny firem (69 %) souhlasí s předběžným návrhem ministerstva financí zavést pro OSVČ a živnostníky paušální daň z příjmu. Z toho plných 41 % podnikatelů svůj souhlas podmiňuje tím, že zůstanou zachovány výdajové paušály a oni si tak budou moci vybrat, kterou z alternativ paušálu využijí.

16 % respondentů souhlasí pod podmínkou, že při stanovení konkrétní výše paušální daně nebudou nijak zohledňovány regionální a oborové rozdíly. Bez výhrady souhlasí s návrhem 13 % podnikatelů a proti zavedení paušální daně je necelá třetina firem.

Počet OSVČ se v České republice za poslední dva roky zvýšil zhruba o 40 000. Nyní je tak v Česku přibližně 960 000 osob samostatně výdělečně činných.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí