Poslanci přehlasovali Klause a prosadili nižší zdanění benefitů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Poslanecká sněmovna dnes definitivně prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty. Poslanci přehlasovali prezidentské veto zákona, který vrací zdanění benefitů na dřívější nižší úroveň. Proti vyššímu zdanění protestovaly hlavně odbory a hrozily stávkou v dopravě, dnešní rozhodnutí poslanců uvítaly, hrozba stávky v dopravě podle vyjádření jejich předáků pominula.

Pro zákon dnes hlasovali poslanci ČSSD a KSČM, přidali se i poslanci KDU-ČSL, bývalá poslankyně zelených Olga Zubová i dva bývalí sociální demokraté Evžen Snítilý a Kosta Dimitrov. Proti přijetí zákona hlasovali občanští demokraté, zelení i poslanci zastupující TOP 09. Odboráři na galerii pro návštěvníky přivítali rozhodnutí sněmovny potleskem. Předseda sněmovny Miloslav Vlček vzápětí poté vyzval ochrannou službu, aby na galerii zajistila klid.

Vyšší zdanění benefitů platí od letošního ledna. Zákon stanoví, že daň se vypočítává z obvyklé ceny, a nikoli ze snížené a zvýhodněné ceny pro zaměstnance. Proto je vyšší i samotná DPH. Týká se to například režijních jízdenek, závodního stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách. Sněmovna na přání vlády vyhlásila stav legislativní nouze a začátkem března schválila vládní novelu, která zdanění vrací na úroveň platnou do konce loňského roku. Poslancům novelu nejprve vrátil Senát a poté i prezident.

Odboráři dnešní rozhodnutí sněmovny označili za vítězství zdravého rozumu, stávku tak nyní neplánují. „Zvítězil rozum nad emocemi a nad stranickými dogmaty,“ prohlásil šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. „Dopadlo to podle našich představ, poslanci pochopili, že náklady na výběr téhle daně by byly vyšší než výnos. Byla by to nesmyslná daň,“ uvedl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí