Týden.cz: ČNB loni zvýšila investice do akcií na 35,3 miliardy Kč

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká národní banka (ČNB) ke konci minulého roku vlastnila akcie v hodnotě 35,3 miliardy korun, zatímco ke konci roku 2008 to bylo jen zhruba 9,8 miliardy korun. Napsal to server Týden.cz s odkazem na účetní uzávěrku ČNB. Část nárůstu hodnoty jde podle serveru na vrub růstu světových burz.

ČNB podle serveru investuje do akcií prostřednictvím cenných papírů, které kopírují vývoj na největších světových burzách v New Yorku, Londýně, Tokiu a západoevropských kapitálových trzích. „Díky růstu cen akcií na těchto trzích a dalším investicím tak prudce vzrostla hodnota investic ČNB,“ uvedl Týden.cz.

Největší hodnotu mají akcie západoevropských firem. Do těch investovala centrální banka 24,2 miliardy korun, dalších 7,3 miliardy představují americké cenné papíry. Do japonských akcií vložila centrální banka necelých 2,2 miliardy a zbývajících téměř 1,7 miliardy jsou britské cenné papíry.

Investice do akcií tak ke konci roku 2009 představovaly 4,9 procenta na celkových devizových rezervách, zatímco o rok dříve to bylo jen 1,4 procenta. Cílem investice do akcií je rozložit riziko a zvýšit výnosy. Do roku 2008 vlastnila centrální banka především dluhopisy.

Investice ČNB na akciových trzích spravovaly pro centrální banku dvě velké finanční instituce BlackRock a State Street, uvedl Týden.cz.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí