Komorowski už nechce spěchat s šéfem polské centrální banky

štítek Stalo se přečtete do minuty

Maršálek polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který převzal funkce zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského, už po nových informacích nepovažuje za potřebné spěchat se jmenováním nového guvernéra centrální banky. Dosavadní guvernér Slawomir Skrzypek zemřel stejně jako Kaczyński při sobotním leteckém neštěstí.

Polské finanční trhy zůstaly stabilní a katastrofa na ně neměla žádný zřetelný vliv.

„Jelikož se ukázalo, že guvernér Skrzypek svolal na dnešek zasedání rady (pro měnovou politiku), nevidím žádný zvláštní důvod, proč spěchat (se jmenováním jeho nástupce),“ řekl Komorowski na tiskovém brífinku. Předtím úřadující prezident prohlásil, že v případě centrální banky je nutné rychle rozhodnout, protože pouze guvernér může svolávat zasedání měnové rady.

Jako úřadující prezident má Komorowski právo jmenovat guvernéra centrální banky, kterého by pak potvrdil parlament. Existují však pochybnosti, zda by tak měl učinit, nebo zda by měl počkat, až bude nový prezident zvolen ve volbách, které se zřejmě odehrají v červnu.

Řízení centrální banky se ujal její viceguvernér Piotr Wiesiolek. Dnes se schází rada pro měnovou politiku, aby rozhodla o dalším postupu. Rada je orgánem pro určování úrokových sazeb a dalších zásadních otázek měnové politiky.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí