Poslanci budou opět rozhodovat o zdanění zaměstnaneckých výhod

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Poslanci budou opět rozhodovat, zda zruší vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty. Na své dubnové schůzi, která začne v úterý odpoledne, budou projednávat prezidentem vrácenou novelu, která vyšší zdanění ruší.

Kromě toho mají poslanci v návrhu programu více než dvě stovky bodů a k tomu mohou ještě navrhovat další. Schůze je přitom plánována jen jako čtyřdenní.

Řada bodů byla již na programu předchozích schůzí a poslanci je odsouvali. Největším „ležákem“ na sněmovních lavicích, kterým by se měli zabývat, je Zpráva o stavu zemědělství za rok 2006. Ve sněmovně je již od srpna 2007. „Výbor to už projednal, sněmovně na to ale nezbývá čas,“ konstatoval předseda zemědělského výboru Jiří Papež (ODS).

Vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod přinesla novela zákona o dani z přidané hodnoty od letošního ledna. To vyvolalo hněv odborů, zejména v dopravě, které kvůli tomu hrozily stávkou. Sněmovna začátkem března na návrh vlády v legislativní nouzi vyšší zdanění zrušila. Senát jí ale novelu vrátil a poslanci ho přehlasovali. Poté návrh vetoval prezident Václav Klaus. Poslanci nyní budou potřebovat alespoň 101 hlasů, aby ho přehlasovali.

Kromě prezidentského veta čeká na poslance ještě jedno senátní veto, a to u zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání.

Poslanci by mohli rozhodnout také o návrhu na omezení hazardu. Schvalovat by měli novelu loterijního zákona, pod níž jsou podepsaní poslanci ČSSD a KSČM. Předloha však vzbudila rozruch a nesouhlas zejména pražských obvodů, a to kvůli pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru. Ten by znamenal, že města a obce by nebyly účastníky povolovacího řízení u některých druhů hazardu. Ve sněmovně je současně i návrh poslanců KDU-ČSL, ten jde ale teprve do druhého čtení, zatímco návrh ČSSD je před konečným schvalováním.

Před schvalováním je i návrh poslanců KSČM na vydání zákona o poskytování půjček mladým manželům. Mladí manželé by mohli dostávat například 400.000 korun na pořízení bytu, dalších 100.000 na jeho vybavení. Ani jednomu z členů manželského páru by nesmělo být víc než 30 let.

Na konečný verdikt poslanců čeká i návrh sociálních demokratů, aby státní energetickou koncepci schvalovala kromě vlády také sněmovna. Občanští demokraté s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že tato úprava by byla nepřípustným zásahem do rozdělení ústavních pravomocí.

Poslanci by měli rozhodnout i o vládní předloze, která upravuje zdanění státních dluhopisů určených občanům. Schvalovat mají i další vládní novelu, která uvolňuje podmínky pro prodej bytů a domů cizincům. Další vládní předlohou před schvalováním je návrh zákona o veřejných službách v přepravě cestujících. Zákon by měl například umožnit, aby objednavatelé veřejné dopravy, tedy kraje nebo stát, mohli vyhláškou omezit nejvyšší průměrné stáří vozového parku dopravní firmy.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí