Vesničku na Rokycansku "ruinuje" Program rozvoje venkova

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Vesničku Němčovice na Rokycansku údajně „ruinuje“ Program rozvoje venkova, který administruje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Obec dokončila loni v srpnu multifunkční dům se sportovišti za 6,5 milionu korun.

Splnila údajně veškeré podmínky dotace, ale dosud z ní neviděla ani korunu. Platí tak nadále úroky z úvěru na akci a na obecním kontě už má jen 20.000 Kč a bojí se, že nebude mít na platbu elektřiny. ČTK to řekl starosta Karel Ferschmann. SZIF tvrdí, že všechny peníze dojdou do tří čtyř týdnů.

Na stavbu vydala obec se 132 obyvateli 700.000 Kč. Z dotace mělo přijít dalších 5,8 milionu korun po kolaudaci akce, která byla v srpnu. Stavbu musela vesnička uhradit úvěrem od České spořitelny. „Dodělali jsme ji v termínu, ale od konce srpna čekáme na vyplacení dotace a platíme úroky 28.000 korun měsíčně,“ řekl starosta.

„Dne 25. března jsme peníze schválili a nejpozději do měsíce budou na účtu obce,“ řekl dnes ředitel českobudějovické pobočky SZIF Jiří Chmel. Bez bližšího vysvětlení dodal, že „pan starosta nemá pravdu“ a že veškeré podklady i termíny, o nichž starosta prý mluví nepřesně, předal pražskému mluvčímu fondu, který je dnes podle sekretářky ředitele SZIF mimo kancelář. Průměrnou dobu, za níž přijdou žadatelům peníze po kolaudaci akce, Chmel neuvedl.

Podle Ferschmanna splnila obec veškeré podmínky pro vyplacení dotace. Sám byl třikrát v Českých Budějovicích s „hromadou papírů ke kontrole“. Až v únoru, po mnoha urgencích, přijeli pracovníci SZIF na fyzickou kontrolu a konstatovali, že je vše v pořádku.

„Občas se ozvou a potvrdí, že jsme splnili všechny podmínky a máme očekávat platbu. Kdy bude, nevím. Ale je to šílené, protože my jsme dosud vyplatili z rozpočtu 220.000 korun k vlastnímu podílu 700.000 Kč a nemáme už žádné peníze, takže situace je zoufalá,“ dodal Ferschmann.

Starosta proti tomuto postupu několikrát vystoupil na veřejných fórech a od řady obcí se dozvěděl, že mají podobné problémy. „Administrace, kterou dělá SZIF, je strašně složitá, na rozdíl třeba od Operačního programu Životní prostředí,“ řekl Ferschmann. V tomto případě měla obec peníze na kontě velmi rychle. Loni 27. prosince dokončila sběrný dvůr za 6,2 milionu korun, o tři dny později přijel kontrolor Státního fondu životního prostředí a 15. ledna měly Němčovice 5,5 milionu korun na účtu a mohly je okamžitě vyplatit dodavateli stavby. „Zastupitelstvo naší obce navrhlo, aby byl dotační Program rozvoje venkova přejmenován na Program likvidace venkova,“ dodal starosta.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí