Schengen, povánoční výprodeje, aneb co se stalo v prosinci

štítek Nakupování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Většina serverů se v poslední den kalendářního roku věnuje různým zhodnocením toho, co a v jaké oblasti tento rok přinesl. Ani my vás o to nechceme připravit, jen se raději zaměříme pouze na poslední měsíc tohoto roku.

Nejsme žádný server o slavných, tedy zde nechceme rozebírat žádné sebevraždy, ať už k nim byly jakékoliv důvody, ani žádná přirozená úmrtí společensky významnějších lidí, nechceme psát o narození nejen manželských dětí, ani o svatbách nejen českých politiků. Také se zde nechceme zabývat tématem, které by nám už bylo bližší, a to Kaplického Chobotnicí. I případné olympijské hry v Praze budeme řešit až jindy. Ani zde nechceme řešit, co se letos stalo v Třebíči. A spory slavných o spolupráci s Stb? K tomu je lépe se nevyjadřovat. Ovšem pro nás zajímavá témata mohou být například tolik diskutovaná reforma zdravotnictví a reforma veřejných financí. Je zajímavé, jak se na tyto reformy dívají různé vrstvy lidí. Pokud bychom naši republiku rozdělili do tří vrstev – bohatí, střední vrstva, které je nejvíc, a chudší – každá by se na reformy dívala jinak. Vrstva bohatších by oběma řekla ANO, poplatky u lékaře by jí sice přišly zvláštní až zbytečné, ale bez problémů by je platila. Střední vrstva by sice s finanční reformou tak úplně nesouhlasila,ale určitě by jí přijala líp než reformu zdravotnictví. Problém by byl především v příliš mnoha poplatcích (za návštěvu, za položky na receptu → za ty peníze kolikrát vyjde výhodněji koupit si léky bez návštěvy lékaře a bez receptu, pokud to jde…). No a chudší spoluobčané? Logicky jsou proti oběma reformám, ovšem zde bychom museli ještě rozlišit, zda mají nedostatek financí tzv. z vlastní viny nebo například kvůli tomu, že žijí v chudších krajích…

Velice důležitou událostí bylo otevření schengenského prostoru. Dělali jsme vše pro to, abychom se této chvíle dočkali, a také jsme si ji pořádně oslavili. Zatím se zdá být vše podle předpokladů v pořádku, ale bude to tak stále? Je opravdu v současné době, které vládnou mafie, pašeráci a všechny možné protizákonné živly, možné otevřít hranice v EU a přesto se jí snažit udržet téměř bez zločinnosti? Na tuto otázku si odpovězte raději sami.

Financování církví – i toto téma se v prosinci velice řešilo. Stát se po dohodě rozhodl po 60 let splácet 267 miliard Kč. V současné době připadá například na katolickou církev 1 miliarda ročně, pokud projde návrh, dostávala by katolická církev v průměru o 3 miliardy více. Pochopitelně by si polepšily i ostatní církve. Tyto peníze budou odškodným za zabavený církevní majetek. Ovšem podpoří ho ODS, pokud nebude Václav Klaus zvolen prezidentem?

A konečně Vánoce. Jsou to svátky především pro děti, ovšem dospělí je musí pro ně nachystat. A to obnáší i nákup dárků. Letos o třech předvánočních týdnech padl rekord, prodejci si vánoční prodeje mohli jedině pochvalovat. Ale ono to Vánocemi neskončilo – lidé stále okupují obchodní domy a shánějí zlevněné věci ve výprodeji. V mnoha zemích už předčil povánoční prodej ten předvánoční. Že by lidé slavili Vánoce i jindy než 24.12.?

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí