Nezapomeňte si snížit daňovou povinnost

štítek Daně čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Za rok 2009 nedošlo u přiznání daně z příjmu fyzických osob oproti roku 2008 k žádným výrazným změnám. Přesto je dobré připomenout si všechny slevy na dani a nezdanitelné položky, jejichž opomenutí by nám zbytečně zvýšilo naši daňovou povinnost.

Co je to sleva na dani?

Vypočtená daň se snižuje o částky uvedené v § 35ba zákona o dani z příjmu. V roce 2008 došlo oproti roku 2007 k jejich výraznému zvýšení. Ve stejné výši lze uplatnit slevy na dani i v daňovém přiznání za rok 2009. Základními slevami jsou slevy na poplatníka a na manžela (manželku), u kterých se více zdržíme. Ostatní si již pouze vyjmenujeme. Jaké slevy na dani lze tedy využít?

a) 24 840 Kč na poplatníka Základní slevu na poplatníka může uplatnit každý plátce daně, tj. i student nebo důchodce.

b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč. Je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce)  – průkaz ZTP/P, zvyšuje se částka 28 840 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují:

1 dávky státní sociální podpory

2 dávky sociální péče

3 příspěvek na péči

4 sociální služby

5 dávky pomoci v hmotné nouzi

6 státní příspěvky na penzijní připojištění

7 státní příspěvky na stavební spoření

8 stipendium

9 příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách

Všechny ostatní příjmy se do vlastního příjmu manžela (manželky) zahrnují. Jedná se např. o nemocenské dávky. Zahrnuje se tedy i peněžitá podpora v mateřství (tzv. mateřská, kterou pobírá manželka max. 28 týdnů). Naproti tomu rodičovský příspěvek se již nezahrnuje (jedná se o dávku státní sociální podpory).

c) 2 520 Kč na částečný invalidní důchod

d) 5 040 Kč na plný invalidní důchod U slev na důchod dojde v přiznání za rok 2010 ke změně, protože dle novelizace zákona o důchodovém pojištění se již invalidní důchod nebude rozlišovat na částečně invalidní a plně invalidní. Bude již pouze invalidní důchod a to buď prvního, druhého, nebo třetího stupně.

e) 16 140 Kč na průkaz ZTP/P

f) 4 020 Kč na studenta

Co je to daňové zvýhodnění?

Stejně jako v daňovém přiznání za rok 2008 lze i v daňovém přiznání za rok 2009 uplatnit daňové zvýhodnění ve výši 10 680 Kč (tj. 890 Kč měsíčně) na každé dítě, které žije s plátcem daně po celý rok v domácnosti (upraveno § 35c zákona o daních z příjmu). Od roku 2010 dochází ke zvýšení daňového zvýhodnění na 11 604 Kč. Daňové zvýhodnění je v podstatě také sleva na dani. Lze ji uplatnit až do výše celkové daňové povinnosti. V případě, že je nárok poplatníka na daňové zvýhodnění vyšší než jeho daňová povinnost, je vzniklý rozdíl daňovým bonusem. Zjednodušeně se jedná o případ, kdy poplatník nejenom že neodvede na dani z příjmu fyzických osob ničeho, ale naopak dostane na uvedený bankovní účet od příslušeného finančního úřadu vypočtený daňový bonus. Poplatník daně může daňový bonus uplatnit, pokud jeho výše činí alespoň 100 Kč, maximálně však do výše 52 200 Kč ročně.

Co jsou to nezdanitelné položky?

Nezdanitelné položky snižují daňový základ. Na daňové povinnosti se tak neprojevují v plném rozsahu jako sleva na dani. Např. uplatnění nezdanitelné položky u daru ve výši 10 tisíc korun v podstatě znamená nižší daňovou povinnost o 1 500 Kč (15 % 10 000 Kč). Nezdanitelné položky jsou upraveny v § 15 zákona o daních z příjmu. Oproti roku 2008 nedošlo k žádné změně. Jaké nezdanitelné položky můžeme uplatnit?

1 dary Aby mohl být dar daňově uznatelný, musí být vyšší než 1 000 Kč a musí činit nejvíce 10 % ze základu daně. Aby hodnota daru snížila daňový základ, musí se jednat o dar splňují zákonné podmínky (musí být např. poskytnut obcím, krajům, fyzické osobě provozující školské nebo zdravotnické zařízení nebo osobě pobírající invalidní důchod…)

2 úroky z úvěru Odpočet zaplacených úroků lze uplatnit až do výše 300 000 Kč za předpokladu splnění zákonných podmínek a úvěrem musí být řešena bytová potřeba poplatníka daně.

3 příspěvky na penzijní pojištění Od základu daně lze odečíst naspořenou částku nad 6 000 Kč ročně, a to až do 12 000 Kč. Maximální možný odpočet je tak uplatněn při pravidelné měsíční úložce 1 500 Kč (tj. 18 000 Kč za rok).

4 příspěvky na životní pojištění Od základu daně lze odečíst částku do výše 12 000 Kč. Ve smlouvě však musí být výplata pojistného sjednána nejdříve po 5 letech od uzavření smlouvy a nejdříve v měsíci, kdy poplatník daně dosáhne 60 let.

6 členské příspěvky zaplacené odborové organizaci Ze zákona lze odečíst i zaplacené příspěvky odborové organizaci, která obhajuje zájmy zaměstnanců. Poplatník daně musí být členem této organizace a nejvíce může odečíst 3 000 Kč.

7 úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání Nejvíce lze odečíst 10 000 Kč (poplatník se zdravotním postižením 13 000 Kč a u poplatníka s těžším zdravotním postižením 15 000 Kč).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí