Ekonomika západní Evropy ožívá, na východě recese

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ekonomiky v zemích západní Evropy postupně oživují. Vývoj ve střední a východní Evropě je časově posunutý, odraz ode dna se zatím nekoná. Vyplývá to z průzkumu ekonomické situace firem, který uskutečnilo dvacet společností Creditreform v jednotlivých zemích.

Očekávaný vývoj HDP pro rok 2009 se ve srovnání s předchozím rokem pohybuje u většiny ekonomik v záporných číslech. Výrazný rozdíl je mezi ekonomikami států západní Evropy a silně exportně orientovaných zemí v regionu střední a východní Evropy. Meziroční pokles HDP u všech sledovaných západoevropských zemí se s výjimkou Lucemburska vejde do pěti procent. Konkrétně ve Velké Británii je to minus 5,0 procenta, v Německu minus 4,8 procenta a v Rakousku minus 4,0 procenta.

Ze zemí střední a východní Evropy se do pětiprocentního poklesu vejde pouze ČR, jejíž očekávaný výsledek se pohybuje kolem čtyřprocentního poklesu. Výsledky ostatních zemí jsou výrazně horší, kolem pětiprocentní hranice je ještě Slovensko a Bulharsko. Hrubý domácí produkt na Ukrajině, v Litvě a v Lotyšsku by měl v roce 2009 propadnout dokonce o 18 procent. V kladných číslech se očekává výsledek Srbska a Polska.´

Zdroj: Finanční noviny

Celý článek: www.fi­nancninoviny.cz/…e­cese/419047

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí