Havarijní pojištění on-line? Zapomeňte!

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ze všech médií se na nás neustále valí informace o tom, jak snadné a levné je pojistit auto přes internet, kolik možností individualizace nám tyto chytré a rychlé programy umožňují a kolik času s jejich použitím ušetříme. Opak je ale pravdou!

Při bližším seznámení s fungováním on-line pojišťovacích nástrojů zjistíme, že uzavření pojistky touto cestou nebude až tak snadné a rychlé, jak se na první dojem může zdát. V rámci tohoto procesu narazíme hned na několik problémů.

Zkusila jsem se tímto způsobem pojistit nový vůz Audi A3. Tedy nic výjimečného ani problémového. Z kalkulaček, které jsou k dispozici na webu jsem musela volit takové, které nabízejí jak kalkulaci povinného ručení, tak i havarijního pojištění. Nakonec mi tedy zůstaly tři weby: www.top-pojisteni.cz, www.srovnavac.czwww.netfinance­.cz.

Prvním problémem, na který narazíme, jsou informace požadované kalkulátory pro stanovení pojistného. U informací k povinnému ručení je vše v pořádku. Chceme-li ale on-line sjednat i pojištění havarijní, nebo alespoň získat jeho kalkulaci, zabere vyplnění vstupních údajů hodně času. Krom toho požadují mnoho osobních údajů.

Dalším problémem při získávání informací o výši pojistného je pořizovací cena automobilu. Některé kalkulačky umožňují zadání pojistné částky, na kterou automobil pojišťujeme, jiné si vypočítávají hodnotu pojišťovaného automobilu z tabulek. Tento princip je pro zákazníka nevýhodný, neboť hodnota vozu stanovená podle tabulek je obvykle vyšší než hodnota pořizovací, potažmo skutečná hodnota u automobilů ojetých. V mém případě, kdy jsem pojišťovala Audi A3, jehož pořizovací cena byla v akci 500 000 Kč, se tabulkové ocenění ukázalo jako naprosto nepřekonatelný problém. Hodnota vozu stanovená podle tabulek byla 750 000 Kč, což bylo o třicet procent víc než skutečná cena. Z toho také vyplývala výše pojistného, která se pro havarijní pojištění a povinné ručení pohybovala v relaci okolo 40 000 Kč ročně. Pokud se však výše pojistné částky dala stanovit dle skutečné ceny, byly částky vypočtené kalkulačkou okolo 20 000 Kč za rok.

Celý článek naleznete na serveru Investujeme.cz.

Autor: Eva Knotová

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí