Vláda projedná návrh půjček na hypotéky

štítek Stalo se přečtete do minuty

Nezaměstnaní lidé, kteří musejí splácet hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, možná budou moci požádat fond bydlení o půjčku na splátky.

Počítá s tím socialistická novela zákona o Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB), kterou projedná vláda v pondělí 4. ledna.

O půjčku z fondu bydlení by směl podle předlohy požádat člověk, který je nezaměstnaný alespoň tři měsíce a je v evidenci úřadu práce. Pomoc by se vztahovala nejen na hypotéky a úvěry, které si dlužník vzal na koupi bydlení, ale i na půjčky na opravy, modernizace a rekonstrukce.

Poslanci ČSSD poukazují třeba na to, že lidem, kteří ztratili práci a nemají na splátky bydlení, hrozí často významné sankce v podobě úroků a poplatků z prodlení. V krajním případě mohou o svoji nemovitost i přijít.

Bližší podmínky půjčování peněz nezaměstnaným by měla podle představ předkladatelů určovat vláda. Doporučují, aby fond bydlení směl půjčit žadateli nanejvýš 150.000 korun na jednoprocentní roční úrok a splatnost úvěru aby byla nejdéle deset let.

Předsedkyně dozorčí rady fondu a poslankyně ODS Zdeňka Horníková s návrhem nesouhlasí. Již dříve uvedla, že fond by přicházel o peníze a potřeboval by další úředníky na kontrolu žadatelů. Pokud se dlužník ocitne bez práce, měl by se podle Horníkové snažit především o dohodu s bankou.

Rozpočet SFRB pro příští rok sněmovna ještě neschválila. Na prosincové schůzi jej poslanci nestihli projednat. Fond má mít podle návrhu na výdaje celkem 3,455 miliardy korun, což je zhruba o 400 milionů Kč více než letos. Na příjmech by měl fond v příštím roce získat celkem 1,26 miliardy korun, z toho nejvyšší podíl, 700 milionů, tvoří splátky z poskytnutých ú­věrů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí