Klaus: Ekonomika letos klesne

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Česká ekonomika letos klesne o čtyři až 4,5 procenta, odhadl prezident Václav Klaus v pořadu Partie televize Prima. Pro příští rok očekává u výkonu českého hospodářství „kladnou nulu“.

Pro ČR jako otevřenou ekonomiku bylo podle prezidenta za ekonomické krize dobře, že si ponechala korunu a neměla euro. Klaus také v přímém televizním přenosu podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok.

„Kdo si vzpomíná na takovéto krizové zavlnění roku 1997, 1998, to byla (proti letošku) tak čtvrtina,“ připomněl Klaus s tím, že letošní pokles hrubého domácího produktu má své důsledky v rostoucí nezaměstnanosti. „I když se ekonomika mírně zvedne v roce 2010, tak se zaměstnaností to nic velmi výrazného neudělá,“ odhadl prezident.

Klausovy odhady mají blízko k prognóze České národní banky. Ta v listopadu předpověděla pro letošek pokles hrubého domácího produktu o 4,4 procenta, pro příští rok růst o 1,4 procenta. Prognóza ministerstva financí předpokládá v letošním roce propad hospodářství o pět procent a v roce 2010 růst o 0,3 procenta. Ministr financí Eduard Janota ale dříve uvedl, že dopady jeho úsporného balíčku na příští rok mohou způsobit, že ekonomika klesne.

Země střední a východní Evropy, které se zbavily svých národních měn a přijaly euro, podle Klause na krizi doplácejí více než Česká republika. „Česká koruna nás do určité míry imunizuje od toho, co se děje ve světě,“ uvedl prezident.

Česko si podle Klause může vybírat načasování přijetí společné evropské měny a není s ním kam spěchat, bylo by ale špatné „z ekonomického hlediska zavírat hranice“. Vláda v tomto týdnu přijala doporučení ministerstva financí a České národní banky a rozhodla cílový termín přijetí eura prozatím nestanovit.

Státní rozpočet na příští rok, který Klaus podepsal, počítá s rekordním schodkem 163 miliard korun, což představovalo podíl 5,3 procenta na HDP. Podle vlády ovšem deficit skrytě navyšují změny, které ve sněmovně prosadila levice, může tak být až 5,7 procenta HDP. Prezident rozpočet kvůli vysokému schodku kritizoval.

Kritice podrobil Klaus i návrh rozpočtu na letošní rok původně schválený se schodkem 38,1 miliardy Kč, jehož deficit se ale podle Janoty může vyšplhat až na 200 miliard korun. „Že se sestavil loni na podzim rozpočet s tak malinkým schodkem, i když každý věděl, že krize v celém světě a v podstatě i u nás nastává, tak to bylo rozhodnutí samozřejmě špatné,“ uvedl prezident.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí