ČSÚ: Důvěra v ekonomiku v prosinci vzrostla o 2,1 bodu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v prosinci meziměsíčně opět zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s listopadem vzrostl o 2,1 bodu. Za růstem stojí zvýšení důvěry podnikatelů i spotřebitelů.

Ve srovnání s nízkou hodnotou v prosinci 2008 je souhrnný indikátor důvěry výše o šest bodů, uvedl Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se v prosinci proti minulému měsíci zvedla o 1,2 bodu, v meziročním srovnání s nízkými hodnotami roku 2008 je vyšší o 14,2 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické a zhoršení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v prosinci proti minulému měsíci snížil. Podíl dotázaných, kteří mají v úmyslu spořit, se naopak zvýšil.

Důvěra podnikatelů se v prosinci proti listopadu proti zvýšila o 2,3 bodu. Mezi podnikateli důvěra vzrostla v průmyslu, ve stavebnictví i ve službách, naopak v obchodě se meziměsíčně snížila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů vyšší o 3,9 bodu.

V průmyslu se v prosinci zlepšilo proti listopadu hodnocení celkové i zahraniční poptávky. Zásoby se podle mínění dotázaných podniků snížily. Pro příští tři měsíce se oproti listopadu mírně zlepšila očekávání respondentů ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v listopadu. Celkově se důvěra v průmyslu v prosinci meziměsíčně zvýšila o čtyři body a proti loňskému prosinci je vyšší o 17 bodů.

Ve stavebních podnicích se v prosinci nezměnilo hodnocení celkové poptávky. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání s listopadem mírné zlepšení vývoje stavební činnosti i zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,6 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v listopadu, pro období příštích šesti měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně zvýšila o 2,5 bodu, meziročně je naopak o 24,5 nižší.

V odvětví obchodu se zásoby podle dotázaných v prosinci nezměnily. Očekávání vývoje pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v listopadu. Po listopadovém zlepšení se důvěra v obchodě vrátila na říjnovou úroveň, oproti listopadu klesla o 3,7 bodu a v meziročním srovnání je nižší o 13 bodů.

Ve vybraných odvětvích služeb se snížilo hodnocení poptávky, její očekávání pro příští tři měsíce mírně vzrostlo. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v listopadu. Celkově se důvěra podnikatelů ve službách oproti listopadu zvedla o jeden bod, je však o šest bodů nižší než před rokem.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí