MF zpracuje plán na snížení deficitu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Ministerstvo financí zpracuje plán na snížení deficitu státního rozpočtu. Vláda ho ale zřejmě do sněmovny nepředloží a přenechá ho novému kabinetu, který vzejde z květnových voleb. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Lze předpokládat, že nějaký balíček dvě nebude těsně před volbami dán do sněmovny. Ale ministerstvo financí bude pracovat na plánu ozdravění veřejných financí,“ řekl Jakob. Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro dnešní Právo uvedl, že kabinet poslancům nejspíš žádný úsporný balíček podobný tomu, který sněmovna schválila na podzim, předkládat nebude. Ministr financí Eduard Janota podle serveru iDnes.cz uvedl, že premiérův postoj respektuje.

Po pondělním jednání vlády Fischer uvedl, že Janota by měl 10. ledna předložit kabinetu plán úsporných návrhů. „Debata ve vládě 10. ledna bude primárně o rozpočtu roku 2010, o možných úsporách a o vázání výdajů,“ upřesnil dnes Jakob. Plán podvázat v příštím roce výdaje většiny ministerstev o pět procent s cílem udržet deficit na schválených 5,3 procenta HDP oznámil Fischer už v pondělí.

Dlouhodobější plán na ozdravení veřejných financí bude ale podle Jakoba nutné připravit i z toho důvodu, že Česko čelí řízení Evropské komise kvůli vysokým deficitům. Ministerstvo proto bude muset představit opatření, která by umožnila snížit deficit do roku 2013 na tři procenta HDP, jak Brusel požaduje. „Samozřejmě dáme nějaký plán, který pak využije nová garnitura, která vzejde po volbách,“ doplnil Jakob.

Vláda připravila na rok 2010 rozpočet s deficitem 163 miliard korun, což odpovídá 5,3 procenta HDP. Poslanci ale minulý týden schválili pozměňovací návrhy, které podle vlády schodek skrytě navyšují až o 0,4 procenta HDP. Ve sněmovně navíc leží další návrhy levice na jednorázový příspěvek k důchodu, zvýšení mateřské, zrušení zdravotnických poplatků a na proplácení prvních tří dnů nemocenské, které by mohly deficit zvýšit o dalších 20 miliard.

Úpravy ve státním rozpočtu, které poslanci schválili, podle Janoty rozbily úsporný balíček přijatý na podzim. Ministr proto zvažoval rezignaci, nakonec ale na žádost Fischera ve vládě zůstal.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí