Odborníci budou k určování zemětřesení využívat Twitter

štítek Stalo se přečtete do minuty

Americký geofyzikální institut (USGS) chce napříště využívat velmi populární internetové sociální sítě Twitter k určování zemětřesení hned v prvních chvílích poté, co se země otřese.

Chce tak hlavně zjišťovat, kde a s jakou silou se země otřásla, píše agentura AFP.

USGS spustil projekt nazvaný Twitter Earthquake Detection (TED), který spočívá v tom, že se shromažďují informace uveřejněné na Twitteru, jež obsahují slovo „zemětřesení“ a jeho překlady do různých jazyků, pro vyhodnocování toho, co lidé pocítili tam, kde se země otřásla.

„Hodně lidí využívá Twitter, aby sdělilo jiným, co se stalo v jejich okruhu. Po zemětřesení informují, že se země třásla, a popisují, jak to prožili,“ uvedl zástupce USGS Paul Earle na internetových stránkách institutu.

Uživatelé Twitteru začínají psát svoje zprávy na mikroblogy několik sekund po začátku zemětřesení, zatímco přístroje potřebují až 20 minut na to, aby analyzovaly shromážděné údaje, zdůraznila další zástupkyně USGS Michelle Guyová.

„Na jedné straně je tady rychlost, a na druhé přesnost. Analýza zpráv umožní mít první informace o tom, co lidi cítí ještě předtím, než jsou k dispozici kvantitativní informace,“ řekla Guyová.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí