Motorola se vrací na trh s mobily

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Americká společnost Motorola se po delší odmlce vrací na český trh s mobilními telefony. Počátkem příštího roku firma do obchodů uvede telefony Cliq a Milestone s operačními systémy Google Android.

S odvoláním na ředitele české pobočky Motoroly Petra Špinara to píše E15. Podle Špinara se jedná o první produkty vzešlé z nové podnikové strategie.

„Dříve jsme představovali jeden model za druhým. Teď se spíše než na kvantitu chceme soustředit na kvalitu,“ řekl E15 Špinar.

Nová nabídka přichází poté, co se společnost v posledním roce v Česku zcela odmlčela. „Telefony Motorola zmizely z nabídky všech tří českých operátorů s výjimkou O2, který doprodává poslední kusy modelu W230. Telefony Motorola nejsou dostupné ani ve volném prodeji,“ řekl E15 šéfredaktor serveru MobilMania.cz Tomáš Doseděl. „S trochou nadsázky se dá říci, že Motorola z českého trhu zmizela,“ dodal.

To se podle E15 projevilo na prodejních výsledcích Motoroly ve východoevropském regionu, který opomíjela. Dokládají to čísla analytické kanceláře Gartner, která má k dispozici data za druhé čtvrtletí. Ve východní Evropě Motorola prodala necelých 315.000 přístrojů, zatímco nejúspěšnější Nokia přes devět milionů.

Výsledky všech výrobců navíc ovlivňuje krize. „Hlavními faktory jsou makroekonomické veličiny, jako jsou klesající HDP s kupní sílou a rostoucí nezaměstnanost. Tyto faktory vedou k nižší celkové soukromé spotřebě,“ domnívá se analytička firmy Gartner Annette Zimmermannová. „Tento rok v České republice očekáváme asi 3,7 milionu prodaných přístrojů, což odpovídá pětiprocentnímu poklesu oproti loňsku,“ doplnila Zimmermannová.

Divize mobilních telefonů Motoroly se před rokem dostala do hlubokých problémů i přesto, že má za sebou úspěšné prodeje několika kultovních mobilů, kterými byly třeba modely StarTac nebo Razr. Podle některých odborníků totiž neumí navázat na úspěch a včas upustit od přístroje, jehož potenciál již klesá. Za poslední tři roky podíl Motoroly na světovém trhu s mobilními telefony klesl o 15 procentních bodů a nyní se pohybuje pod pěti procenty, píše E15.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí