Poplatky za ČT a rozhlas by mohlo platit méně lidí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Poplatky za Českou televizi a Český rozhlas by mohlo platit méně lidí. Sněmovní školský výbor souhlasil s rozšířením osvobození pro lidi s příjmy do trojnásobku životního minima.

V současnosti je osvobozen každý, jehož příjmy nepřesahují 2,15 násobek životního minima. Poslanci školského výboru souhlasili i se zákonem, který umožní, aby se ve filmech či seriálech tuzemských televizí objevovaly přípravky konkrétních značek jako reklama.

„Dává to možnost těm, pro které jsou i ty dvě stovky měsíčně mnoho, aby si požádali o osvobození. Přinesou potvrzení o příjmech a nebudou muset platit. Týká se to například důchodců, u kterých jsou často televize nebo rozhlas jediným společníkem,“ odůvodnila poplatkový návrh jedna z jeho autorek, poslankyně Ivana Levá (KSČM).

Doplnila, že dopad do rozpočtu rozhlasu a televize by byl za každého osvobozeného 2180 korun ročně. „Veřejnoprávní média musí ztrátu eliminovat vnitřními racionalizačními opatřeními,“ uvedla Levá. Výše poplatků je nyní u rozhlasu 45 korun a u televize 135 korun měsíčně.

Poslanci KSČM svůj návrh předložili sněmovně letos v únoru. Proti úpravě se tehdy postavila Česká televize (ČT), podle Českého rozhlasu (ČRo) by si změna vyžádala širší diskusi.

Zamítnutí novely výboru navrhovala poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Uvedla, že nevidí zásadní důvod pro zvýšení hranice. Její návrh ale neprošel.

Jiný návrh na úplné zrušení koncesionářských poplatků je nyní v Senátu. Předloha od senátora ODS Richarda Svobody předpokládá, že příjmy ČT a ČRo ze zrušených poplatků by měl od roku 2012 nahradit příspěvek ze státního rozpočtu.

Reklamní využití konkrétních výrobků ve filmech či seriálech, takzvaný product placement, umožní tuzemským televizím zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání. Divák by na tuto formu reklamy měl být upozorněn v titulcích. Výjimku v propagaci tvoří tabákové výrobky a léky na předpis. Reklama také nesmí být v pořadech pro děti.

Do českého práva se má tímto zákonem převést směrnice Evropské unie, kterou Česká republika musí přijmout do prosince. Norma se věnuje také vysílání na internetu, platit by pro něj měla stejná pravidla, jaká platí nyní pro televize. Podle EU proto, aby televizní vysílání nebylo proti zatím neregulovanému videu na webu v nevýhodě a aby i na internetu byli spotřebitelé chráněni. Video na internetu má sledovat a regulovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která nyní dohlíží na televize a rádia.

Oba návrhy se nyní vrátí na jednání Poslanecké sněmovny. Ta o nich definitivně rozhodne ve třetím čtení.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí