ČNB očekává letos růst deficitu veřejných financí na 6 pct. HDP

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká národní banka pro letošní rok zhoršila odhad vývoje deficitu veřejných financí na šest procent hrubého domácího produktu (HDP). V srpnu centrální banka odhadovala 5,1 procenta HDP.

Pro příští rok očekává naopak zlepšení na 4,9 procenta, přičemž předchozí odhad ČNB počítal pro rok 2010 s deficitem 6,4 procenta HDP. Vyplývá to ze Zprávy o inflaci publikované ČNB. Pro přijetí eura je přitom nezbytné dodržet tříprocentní hranici.

V roce 2011 by se měl podle odhadů vývoj veřejných financí opět zhoršit a deficit by měl stoupnout na 5,6 procenta HDP. Evropská komise přitom doporučila nedávno Česku, aby do roku 2013 snížilo deficit veřejných financí pod tři procenta. Pokud by tak země neučinila, vystavila by se hrozbě sankcí.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí stoupne letos na 6,6 procenta. V roce 2010 by měl podle odhadů MF deficit veřejných financí klesnout na 5,3 procenta. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku října byl loni deficit veřejných financí 2,1 procenta HDP.

Podle ČNB, která oznámila minulý týden svůj odhad vývoje tuzemské ekonomiky, má v letošním roce poklesnout hrubý domácí produkt (HDP) o 4,4 procenta. V příštím roce pak banka počítá s opětovným růstem HDP o 1,4 procenta a v roce 2011 s růstem o 2,2 procenta.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí