Penězi z DPH chce ČSSD zabránit snížení mezd

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Sociální demokraté chtějí zabránit snížení platů státních zaměstnanců pomocí pěti miliard korun, které se ušetří tím, že Poslanecká sněmovna před týdnem neschválila vládní návrh přeřadit některé služby do nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Píše to server Aktuálně.cz. Snížení platů státních zaměstnanců je součástí už schváleného vládního balíčku úsporných opatření. Podle Aktuálně.cz ČSSD navrhne tuto část balíčku zrušit.

Balíček předpokládá čtyřprocentní snížení platů státních zaměstnanců. Je to jedno z opatření, jež má přispět ke snížení deficitu návrhu státního rozpočtu na příští rok, jehož výše by mohla ohrozit stabilitu státního hospodaření. Úspory kritizují odboráři. Například učitelé podle nich prý přijdou až o 2000 korun měsíčně. Snížení platů třeba policistů prý zase povede k jejich odchodu ze sboru a sníží se bezpečnostní standard, varují odbory.

Pět miliard korun, s jejichž pomocí by ČSSD chtěla snížení platů státních zaměstnanců zabránit, se ušetřilo tím, že sněmovna minulý týden neschválila přesun služeb s vysokým podílem lidské práce do nižší sazby DPH. Týkat se to mělo například opravářů oděvů, kadeřnictví i poskytování stravovacích služeb.

„Úspora z DPH na některé služby nám vytváří prostor, aby se zrušení platových škrtů projevilo na schodku jen dvěma, ne sedmi miliardami,“ řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců ČSSD. Jeho kolegové chtějí konkrétní podobu návrhu odtajnit až při druhém parlamentním čtení návrhu státního rozpočtu.

„Jednáme s poslanci o podání pozměňovacího návrhu ke mzdové části projednávaného státního rozpočtu na rok 2010,“ řekla serveru bez bližších podrobností předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Aktuálně.cz píše, že nezmění-li se na snížení platů o čtyři procenta nic, bude potřeba vyřešit otázku, jak platy snížit. Úřady samy totiž mohou rozhodnout jen o snížení nebo úplném zrušení nenárokové části platu, tedy osobního příplatku či odměn. O případném snížení základní složky – tedy částek určených pro jednotlivé platové třídy a stupně – může rozhodnout pouze vláda, upozorňuje Aktuálně.cz s tím, že státní zaměstnanci mohou přijít o základní část platu ze dne na den právě formou nařízení vlády, aniž by museli souhlasit se změnou smlouvy.

Odborový svaz státních orgánů a organizací podle Aktuálně.cz upřednostňuje dočasné snížení nenárokové části platu. „Je to menší zlo než případné snížení základní části platu,“ řekla Vondrová. Dodala, že by to bylo „mimořádné řešení v mimořádné situaci“, prioritou nicméně zůstává úplné zrušení škrtů. Vondrová se totiž obává, že snížení platových tarifů by v praxi vedlo k výraznějšímu snížení než o zmíněná čtyři procenta, navíc by se pak obtížněji vracelo na předchozí úroveň.

Server píše, že možná je také kombinace obou variant, tedy nižší snížení stupnic platových tarifů a současně snížení mimotarifních složek platu. O této variantě už uvažovali i ekonomičtí ministři, avšak snížení takzvaných osobních příplatků je podle mnoha zaměstnanců nepřípustné. Pokud by o část platu přišli, chtějí se bránit u soudu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí