Vybíráme ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Na trhu s pojištěním v České republice se vyskytují desítky druhů životního pojištění, ale jak si vybrat to pravé? Pojďme se společně podívat podle jakých kritérií budeme vybírat…

Při výběru životního pojištění může člověk udělat mnoho chyb. Na rozdíl od výběru správného stavebního spoření, kde jsou pro nás kritéria výběru míra zhodnocení a výše poplatků, u životního pojištění je kritérií výběru mnohem více. Všechna kritéria jsou odvislá od toho, co od životního pojištění člověk čeká. Rozdělil bych zde zájemce o životní pojištění do třech skupin:

  1. Lidé, kteří nestojí o pojištění jako takové, ale spíše si chtějí vytvářet rezervu na stará kolena a využívat přitom daňové úlevy.
  2. Lidé, kteří jsou živiteli rodiny a potřebují mít jistotu, že ať se jim v životě stane cokoliv, tak standard jejich rodiny bude zachován.
  3. Lidé, kteří si berou úvěr a životní pojištění je podmínkou pro jeho schválení.

    Je několik kroků, které by měl člověk udělat proto, aby si vybral správné životní pojištění. Vždy je důležité si nechat vyhotovit propočet a v propočtech srovnat stav kapitálu na konci pojistky. Potom také zjistit zda pojišťovna nějaké zhodnocení kapitálu garantuje či nikoliv. Další kritérium je jestli jsou peněžní prostředky vybíratelné v průběhu pojištění, nebo jen na konci smlouvy. Další faktor pro výběr je, za jakých podmínek se dá smlouva vypovědět a na jakou minimální částku se dá snížit. U jednotlivých druhů připojištění je potom důležité zkontrolovat, po jaké době pojišťovna uhradí peníze a jakým způsobem se pojistné plnění vypočítává.

    Je důležité si uvědomit, že neexistuje jedno nejlepší životní pojištění pro všechny. Pro různé skupiny lidí jsou různá životní pojištění. Aby právě vaše životní pojištění splňovalo to, co od ní očekáváte, vřele vám doporučuji se o výběru té správné smlouvy poradit s nezávislým makléřem, který není vázaný jen jednou pojišťovnou.

    U jednotlivých případů se nás nebojte kontaktovat! Rádi vám s nimi poradíme.

Tomáš Martinovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí