MF: Snížit schodek pod 3% HDP do roku 2013 bude obtížné

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Snížit schodek rozpočtu České republiky pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2013 bude podle ministerstva financí jen obtížně splnitelné.

Novinářům to po jednání ministrů financí EU v Bruselu řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Termín pro Česko ve středu podle informací ČTK stanoví Evropská komise.

„My jsme to konzultovali s panem ministrem (Eduardem) Janotou. Je to termín, který bude obtížné dodržet. A to z toho důvodu, že stávající takzvaný Janotův balíček je platný jen pro rok 2010,“ dodal Zídek. Rok 2013 navíc podle něj prakticky vylučuje možnost přijetí eura v Česku v roce 2015, jak odhadují někteří ekonomové a politici.

„Pokud ten rok 2013 vůbec dodržíme, tak ta vazba je, že rok 2015 je velmi velmi na vodě. Záleží na ambici nové vlády. Nová vláda může přijmout daleko ambicióznější plán a zavést euro velmi rychle,“ uvedl náměstek ministra financí. Podle něj nicméně nepůjde případné snižování státních výdajů příliš rychle, protože se z velké části jedná o takzvané mandatorní výdaje, tedy povinné platby.

Letos by měl podle podle odhadu Evropské komise činit rozpočtový deficit Česka zhruba 6,6 procenta HDP, v příštím roce 5,5 procenta HDP a o rok později schodek mírně vzroste na 5,7 procenta HDP. V EU je přitom stanovená maximální hranice tří procent HDP, kvůli současné hospodářské krizi však rozpočtové deficity v drtivé většině členských států EU tuto hranici překračují. V příštím roce by rozpočtová pravidla unie mělo z celkových 26 států splňovat jen Bulharsko.

Česko však bude muset rozpočtových schodek ročně snižovat o nejméně jedno procento HDP. To je totiž kromě roku 2013 další podmínka, kterou Evropská komise podle informací ČTK Česku stanoví. Současný kabinet tak nejspíš začne připravovat úsporná opatření, která by mohla sloužit jako inspirace pro vládu, která vzejde z květnových voleb v příštím roce. Není ani vyloučeno, že některá z nich se pokusí prosadit již současná vláda.

„My budeme po návratu z Ecofinu (jednání ministrů financí EU) a po schválení rozpočtu (pro příští rok) diskutovat s panem ministrem a připravovat další řešení, tak aby tato vláda a vláda, která vzejde z voleb, měly na stole další opatření, tak aby bylo možné dodržet limit (stanovený Evropskou komisí),“ doplnil Zídek.

Pokud by Česko limit pro nápravu rozpočtového schodku nedodrželo, mohlo by se dostalo do vážných obtíží. Evropská unie by totiž mohla přikročit k sankcím, mezi něž patří především zastavení přílivu evropských dotací. Ještě předtím by však Praha dostala poslední šanci, jak se sankcím vyhnout. Unie by totiž přijala seznam opatření, která by Česko muselo během šesti měsíců uskutečnit, aby schodek dostalo zpět do patřičných mezí.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí