Odboráři požadují od Prahy 1,9 mld. Kč

štítek Stalo se přečtete do minuty

Odboráři pražského dopravního podniku (DPP) požadují, aby Praha doplatila podniku 1,9 miliardy korun na provozní náklady.

Žádají také odchod ředitele Radka Novotného, který má v podniku na starosti outsourcing, a ukončení všech dalších projektů, které směřují k outsourcingu. Vyplývá to z požadavků, které odbory předložily krizovému štábu a které má ČTK k dispozici.

Odboráři trvají také na zastavení plánovaného propouštění. Podle nich primátor Pavel Bém podniku slíbil, že veškeré úspory podniku vyplývající z organizačních změn v minulých letech půjdou opět dopravnímu podniku. Chtějí také, aby město nastavilo standardy kvality pro pražskou hromadnou dopravu, které by platily pro všechny dopravce na území Prahy. Podle nich někteří jiní dopravci neposkytují tak kvalitní služby jako dopravní podnik.

Jednání odborářů s krizovým štábem začalo na půdě dopravního podniku po osmé hodině ranní. Ze zavřeného zasedacího sálu se občas ozývá hádka pražského primátora Pavla Béma s odboráři. Jednání ještě trvá. Samotný krizový štáb zasedne v pondělí v 16:00.

Město a dopravní podnik se neshodnou především na provozních výdajích. Firmě ale také chybí peníze na investice. Právě kvůli provozním nákladům se vyhrotil konflikt mezi městem a dopravním podnikem, odbory kvůli situaci připravují stávku.

Zatímco město se domnívá, že podniku by mělo přes sedm miliard korun na rok stačit, DPP argumentuje podepsanou smlouvou o objednávce, ve které je cena za rozsah veřejné dopravy vyčíslena asi na 9,1 miliardy korun. Podle Béma jsou služby dopravního podniku ale dražší než u konkurence. Mzdy zaměstnanců DPP prý navíc letos vzrostly o šest procent, což firmu stálo navíc 530 milionů Kč. Průměrná mzda v podniku je prý kolem 28.000 korun.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí