Naxos: Realitní trh mírně oživuje

štítek Stalo se přečtete do minuty

Tuzemský trh s nemovitostmi se začíná vzpamatovávat z agónie vyvolané hospodářskou krizí. Zatím ale hlavně v podobě přibývajících menších transakcí v řádu milionů, maximálně desítkách milionů korun, sdělila v tiskové zprávě dražební společnost Naxos.

Objem obchodů je prý sice stále nižší, ale jejich počet narůstá. Podle dražebníků ožívá také zájem o nemovitosti v hodnotě do 50 milionů korun. Zájem o menší investice do deseti milionů korun mají především čeští a ruští investoři.

Člen představenstva Naxosu Lubor Nevšímal tvrdí, že dlouhodobě je největší zájem o nemovitosti, které nepotřebují další investice a generují alespoň nějaký výnos z nájemného. „Čím více nájemců, tím lépe. Atraktivnější jsou objekty v dobrých lokalitách větších i menších měst – spíše s komerčním než rezidenčním využitím,“ uvedl manažer. Téměř vždy se prý dobře prodají i menší objekty s kombinovaným využitím typu drobné výroby, skladu a bydlení, a to i v menších obcích. Krajně nepopulární je podle Nevšímala naopak taková budova, do jejíž rekonstrukce je nutné nejdříve investovat peníze i čas.

Současným trendem investorů je rozdělení rizik do různých projektů a oborů. Požadavek na míru návratnosti se ale příliš nemění. „Pohybuje se v rozpětí osmi až 12 procent podle lokality, stavu a způsobu využití, což je obvyklé, ale často jsme svědky toho, jak se ze strategických investorů zaměřených, či alespoň preferujících určitý obor, stávají investoři finanční, kteří při dodržení stanovených parametrů zvažují investice téměř do čehokoli,“ poznamenal odborník z Naxosu.

V posledním období se podle dražebníků podařilo najít vhodného zájemce například pro rekreační areál u jedné z vltavských přehrad, pro objekt s malou provozovnou s ubytovacím a administrativním zázemím na Žatecku, malý hotel u Karlových Varů či pro velký hotel s balneoprovozem v centru stejného města. Prodaly se také budovy pro administrativu, výrobu a skladování zaniklého zemědělského družstva Zvole ve středních Čechách.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí