EK chce sjednotit pravidla pro poskytování hypoték

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Evropská komise nechce, aby se v budoucnu opakovala situace z loňského roku, kdy došlo k hypoteční krizi, ze které vznikla krize finanční a hospodářská. Přišla tedy s návrhem o sjednocení pravidel při sjednávání hypoték. Návrh by se měl týkat celé Evropské unie, informovala ČTK.

Podle internetového serveru EurActiv.cz by legislativa měla zjednodušit pravidla pro poskytování hypoték a naopak úvěry by měly být zdraženy a zpřístupněny pro méně lidí než je tomu dnes. Údajným záměrem Evropské komise je, aby mohly banky svým klientům poskytnout úvěr jen do výše 40 procent hodnoty nemovitosti. Ti, kteří by žádali o více peněz, by museli platit výrazně vyšší úroky. Například kdyby zájemce žádal o hypotéku na byt za 2 miliony korun, banka by mu mohla poskytnout jen 800 tisíc korun. Kdyby požadoval více, jeho splátky by výrazně vzrostly.

Podle našich odborníků je ale návrh zbytečný, protože český hypotéční trh je funkční a zdravý a pokud by došlo k realizaci návrhu, mohlo by to pro nás mít negativní dopad.

„Šlo by o technokratické a těžkopádné opatření s negativním dopadem na ekonomický růst ČR a s převážně negativním dopadem i pro většinu zemí EU,“ řekl ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš. Dále dodal, že se ministerstvo pro místní rozvoj tímto návrhem doposud nezabývalo a zatím nebylo požadováno ani stanovisko vlády.

Manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová uvedla: „Sjednocení pravidel v rámci EU by předpokládalo značné legislativní změny v některých zemích EU.“

Podle analytika firmy Broker Consulting Jana Lenera by toto nové opatření hypotéky zdražilo a řada lidí by na ně již nedosáhla.

To, jakým způsobem bude banka svým klientům hypotéku poskytovat, si stanoví ona sama, protože žádný zákon v České republice tento způsob nevymezuje. V dnešní době banky v ČR poskytují hypotéky, které dosahují k 60 až 70 procentům tržní hodnoty nemovitosti. Nižší hodnoty by pro efektivní hospodářství ztrácely smysl. Pavel Rakouš k tomu říká: „Pokles dokonce pod 40 procent by představoval ve vztahu k nové bytové výstavbě dramatický pokles hospodářské produkce ve stavebnictví, zejména bytovém. Propad by mohl být více než poloviční. Nastalo by také výrazné snížení mobility obyvatel díky nemožnosti prodat a koupit bydlení.“

Tento komisní návrh by měl být součástí připravované novely směrnice o kapitálové přiměřenosti, která by měla platit v roce 2011. Změna pravidel musí projít hlasováním členských států i Evropského parlamentu. Podle mluvčího eurokomisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho není ještě rozhodnuto, zda komise tuto možnost úpravy úvěrů nakonec navrhne.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí