Nižší DPH by mohla platit na všechny stravovací služby

štítek Stalo se přečtete do minuty

Snížená sazba daně z přidané hodnoty by se v budoucnu mohla vztahovat nejen na restaurace, jak již dříve navrhla vláda, ale i na všechny stravovací služby.

Umožnit to má pozměňovací návrh k vládní novele zákona o DPH, kterou by měla příští týden schvalovat sněmovna. Návrh má do nižší sazby přeřadit i další služby, například různé opravy.

Sněmovní rozpočtový výbor navrhuje v novele místo restauračních služeb přeřadit do nižší sazby všechny stravovací služby. „Znamenalo by to rozšíření aplikace snížené sazby, stravovací služby jsou širší kategorie než restaurační služby. Snížená sazba by se mohla aplikovat i na jiné stravovací služby než pouze v restauracích, například by se to vztahovalo i na služby cateringové,“ potvrdil na dotaz ČTK Radek Ležatka z tiskového odboru ministerstva financí. Ministr financí Eduard Janota při projednávání ve sněmovně řekl, že s navrhovanou změnou souhlasí.

Pokud poslanci změnu schválí, mohly by do nižší sazby spadat i služby firem, které zajišťují občerstvení na vybraných akcích a místech.

Asociace hotelů a restaurací ČR tuto změnu vítá. Jak ČTK řekl její generální sekretář Václav Stárek, podle výpočtu asociace by přesun do nižší sazby jen v restauracích a cestovním ruchu pomohl zachránit 9000 pracovních mís­t.

Snížená sazba daně činí v současné době devět procent, základní 19 procent. Obě by měly od příštího roku vzrůst v rámci vládního protischodkového balíčku o jeden procentní bod.

Vláda v novele navrhla přesunout do nižší sazby mnohem více služeb; hlavně ty, které vyžadují vysoký podíl lidské práce. Jde například o opravy kol, oděvů, kadeřnické nebo restaurační služby. Změna se týká také prodeje knih.

Návrh počítá i s tím, že opravy a modernizace staveb pro bydlení budou natrvalo ve snížené sazbě. Dosud platná výjimka, která to umožňovala, měla skončit k poslednímu dni příštího roku.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí