Lyžařská centra chystají řadu novinek, zdražovat nebudou

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Přípravy na zimní sezónu jsou v lyžařských střediscích v plném proudu, řada z nich chystá novinky. Přestože do zlepšení služeb mnohá zimní centra přes ekonomickou krizi investovala vysoké částky, ceny lyžování zůstanou na loňské úrovni, vyplynulo z ankety ČTK.

Ceny se nebudou zvyšovat i kvůli obavám z toho, že rodiny budou kvůli krizi šetřit. Provozovatelé vleků se ale nejvíc obávají teplého počasí, jaké zažili v uplynulých zimách. Současné nečekané sněžení správcům sjezdovek žádno radost nedělá, spíš jim komplikuje závěrečné přípravné práce.

V největším českém lyžařském středisku Špindlerův Mlýn bude hlavní novinkou možnost nákupu skipasu po internetu. Tamní firma Skiareál letos investovala asi 30 milionů korun do posílení a modernizace umělého zasněžování sjezdovek a nákupu nové rolby. „Ceny skipasů přes lednové zvýšení daně z přidané hodnoty neměníme,“ řekl ČTK ředitel Skiareálu Jiří Beran. Jednodenní skipas bude dospělého stát v hlavní sezoně opět 700 Kč.

V Peci pod Sněžkou chtějí na sjezdovce Javor do prosince stihnout dokončení nového snowparku, která by měla přijít na více než dva miliony korun. Na Pomezních boudách zase vznikla nová kilometrová sjezdovka.

Zhruba milion korun stála investice do technického zasněžování a pásu pro malé lyžaře v lyžařské škole v druhém hlavním středisku Orlických hor v Deštném, i tady zůstanou ceny ale na loňské úrovni. Do nové techniky investovali kolem devíti milionů i v Říčkách v Orlických horách.

Rovněž lyžařská střediska v Ústeckém kraji nemění v začátku sezony ceny oproti loňsku. Na letošek chystají pro lyžaře několik novinek. Zatímco loni vlekaři posilovali hlavně umělé zasněžování, letos investují do techniky. Na dobu svátků na konci roku už hlásí některé hotely plno.

Například v jihočeském Skiareálu Lipno chtějí přilákat mladé lyžaře nižšími cenami. Zatímco loni platily dětské ceny pro mládež do 15 let, letos se věková hranice zvedne na 18 let.

Přes léto investovaly do zasněžovacích systémů, vleků nebo rozšíření půjčoven lyžařských potřeb i středočeské areály. Například provozovatel největšího SKI Relax Monínec Jaroslav Krejčí řekl ČTK, že rozšířili zasněžovací systém o pět dalších děl. Pro potřeby školy pořídily nový pojízdný koberec dlouhý 93 metrů, který je podle něj nejdelší v ČR. I v zimě tu budou provozovat novou turbingovou dráhu, kterou spustili o prázdninách. V lednu se tu rozjede nová sjezdovka dlouhá 1200 metrů se čtyřsedačkovou lanovkou a vlekem.

„Ceny by se neměly měnit, jen přibudou nějaké nové tarify,“ dodal Krejčí. V hlavní sezoně stojí jednodenní jízdenka pro dospělého 490 korun a pro dítě 350 korun. V místních ubytovacích zařízeních je však podle něj na Vánoce a Silvestra už obsazeno.

Pět sněžných děl za asi dva miliony korun vlekaři nakoupili i na šumavském Špičáku. Ve spolupráci s dalším areálem nad Nádražím tu připravily i další novinku – hlídání malých dětí a další novinky si tu nechali jako překvapení.

Například na jihu Moravy sázejí spíše na zlepšení hotelových služeb, některá zařízení tu již nyní mají na konec roku kapacitu témě obsazenou. Například wellnes hotel Panorama v Blansku nabízí na Vánoce i Silvestra speciální balíčky zahrnující ubytování, péči o tělo a kulturní program.

Zdroj: Finační noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí